Pregled štampe za 28. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada im sada nudi pola para

Mješovita radna grupa predstavnika Vlade i penzionera Kombinata alumiijuma nije juče uspjela da se dogovori u vezi sa realizacijom Zakona o izmirenju obaveza i isplate 5,45 miiona eura otpremnina za 414 bivših radnika.

Otpremnine veće a odmori duži

U kompaniji Plantaže potpisan je kolektivni ugovor kojim se preciziraju radna prava i obaveze zaposlenih i tog preduzeća, nakon pregovora i usa glašavanja između Sindikata i Odbora direktora.

Vujović: O IWG-u smo sve znali

Predsjednik Tender ske komisije za Institut Simo Mi lošević Branko Vujović pozvao je predstavnike GP URA da javno i ar gumentovano saopšte sve što Tenderska komisija nije uradila u skladu sa važećim propisima i to procesuiraju na(Uežnim državnim organima.

Dnevne novine

Izvoz veci 45 odsto, metali najzastupljeniji

Crna Gora je u januaru izvezla robu vrijednu 23,3 miliona eura, što je za 45,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju posljednji podaci Monstata.

DA SU PROČITALI TENDER NE BI GOVORILI GLUPOSTI

Normalno je da godinu nakon odustanka investitora od privatizacije Instituta “dr Simo Milošević” nema potrebe za postojanjem firme IWG, koja je zbog toga osnovana, ocijenio je predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović. On je kazao da je poziv za učešće na tenderu za privatizaciju ove kompanije dostupan svima, te da su stavovi Ico je su prethodnih dana saopštavali predstavinici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Miloš Konatar samo nelcorelctna politilkantska kampanja.

Akcionari 31. marta odlucuju o dobiti

Akcionari Montecarga trebalo bi da na redovnoj sjednici Skupštine 31. marta donesu odluku o raspodjeli ostvarene dobiti za prošlu godinu.

Povoljnosti za radnike

U kompaniji Plantaže potpisan je kolektivni ugovor kojim se preciziraju radna prava i obaveze zaposlenih i tog preduzeća, nakon pregovora i usaglašavanja između Sindikata i Odbora direktora. Ugovor je u ime Sindikalne organizacije potpisao njen predsjednik Mihailo Vukotić, a u ime Odbora direktora Vese lin Vukotić.

Dan

Odluku Vlade znali unaprijed

Na tender za program ekonomskog državljanstva javio se konzorcijum koji predvodi kompanija ,Denž and partners, čiji je predstavnik, advokat Kristijan Kalin, objelodanio da njegov program Vlada Crne Gore razmatra i prije nego što je službena Podgorica potvrdila da pokreće ekonomsko državljanstvo.

Nudili im po šest hiljada

Umjesto rješenja višemjesečne agonije oko isplate otpremnine za bivše radnike Kombinata aluminijuma, na sastanku radne grupe, koju čine predstavnici tri ministarstva, sa penzionerima KAP-a, nadležni su predložili smanjenje otpremnina na šest hiljada po penzioneru.

Domaće tržište stabilno i predvidivo

Bez obzira što pojedinim nastupima često ističu regulatornu nepredvidivost u Crnoj Gori, činjenica je da to nije tačno i da su regulatorni uslovi na domaćem tržištu stabilni i predvidivi, a da je regulatorni okvir skoro u potpunosti usklađen sa EU regulativom, rekao je izvršni direktor Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost Darko Grgurović.

Pobjeda

Protest sele u Podgoricu

Oko 40 bivših radnika Željezare poručilo je sajučerašnjeg protesta ispred opštine da neće odustati od svojih zahtjeva. Duže od četiri godine oni traže dvije trećine ukupnog iznosa otpremnina, doprinose za peti po mjeseci i uplatu beneficiranog staža. U ime okupljenih Željko Perović je kazao da će tražiti svoja prava, ako je potrebno i kod organa EU.

Računaju koliko bi koštalo povećanje minimalca

Još se ne zna koliki bi bio fiskalni uticaj povećanja minimalne zarade sa sadašnjih 193 na 250 eura, koliko traže sindikati, a predlaže i SDP. Još se obrađuje efekat eventualnog povećanja kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Spoljna trgovina 116,9 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 116,9 miliona eura, što je 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *