Neo banke – još jedan izazov za tradiconalno bankarstvo?

Dodajte komentar

Uz nove inovativne koncepte i nove finasijske učesnike na tržištu, čini se da ne manjka svježih stvari u bankarstvu. Da li ste ikad čuli za banke Moven ili Simple, ili GoBank? A možda za Bluebird (American Express) ili Mobile Money (T- Mobile)?  Ovo su sve Neo-Banke. Korijen riječi “neo” na grčkom znači “mlad” i “nov”.

Dakle, šta su “Neo-Banke”?  U principu, neo-banka je institucija koja obezbjeđuje upravljanje računom, prepaid debitne kartice i neki oblik štednje bez tradicionalnog pristupa. Tačnije, nema filijala i procesi se odvijaju upotrebom mobilnih telefona i website-ova. Ovo obično uključuje opcije kao što su mobilno bankarstvo, P2P plaćanja, mobilne alatke za budžetiranje i digitalnu izradu računa u datom trenutku (“real-time”). U Sjedinjenim Američkim Državama ove institucije su direktno ili indirektno osigurane od strane Federalne korporacije za osiguraje depozita (FDIC).

Neo-bankarstvo se značajno razlikuje od tradicionalnog i u svoje procese ne uključuje veliki broj ljudi. Ono omogućava lako i jednostavno otvaranje računa, uz potpuno digitalizovane procese. Neo-banka je savršena za mlade ljude sa jednostavnim zahtjevima, koji svoje potrebe i obaveze prema banci mogu zadovoljiti upotrebom pametnih telefona, bankomata.. Vrlo je očekivano da će i tradicionalne banke u budućnosti pružati ovakve usluge.

Top 10 Neo i Challenger banaka u 2016

U 2015. i 2016. se pojavio veliki broj novih učesnika, usmjerenih na digitalizaciju, kao što su Atom, Fidor Bank, Monzo, Starling… Sa rastom njihove profitabilnosti, raste i broj novih aktera na tržištu. Na osnovu izvještaja KPMG-a, ukupan profit ovih učesnika u 2015.godini je bio 194 miliona funti, dok sa druge strane velika britanska petorka, HSBC, Barclays Bank, Lloyds Bank, The Royal Bank of Scotland i britanska podružnica Santander-a, je zabilježila ukupan gubitak od od 5,6 milijardi funti. Takođe, njihova ukupna aktiva u 2015 je zabilježila rast od čak 31%, dok je aktiva “velike petorke” zabilježila negativan skor od 4,9%.

Ovi novi učesnici se nazivaju “challenger banks” ili u prevodu “banke izazivači”. Specijalizovane su za tačno određene usluge, posebno digitalne, u kojima se mogu istaći uslugom a ne samo cijenom, a time i sebi osigurati brži rast. Izdvajaju se po svojoj transparentnosti, superiornim bazama podataka, jeftinijim uslugama i jednostavnijim biznis modelima koji sami po sebi smanjuju troškove.

Challenger banks se često poistovjećuju sa neo-bankama.

Dok neo-banke nude mobilne bankarske opcije u saradnji sa tradicionalnim bankama, challenger banks teže ka tome da postanu nezavisne licencirane finasijske institucije, koje će kreirati nova bankarska iskustva i nove modele.

Osvrnućemo se na top 10 neo i challenger banaka:

Atom Bank – challenger

Atom Bank je britanski digitalni “izazivač”, osnovan 2014. Od strane suosnivača Metro Bank-e, Antony Thomson-a. Dobila je punu dozvolu od strane Bank of England u junu 2015. i započela sa radom u aprilu 2016. Atom Bank ima za cilj da pruža svojim klijentima usluge u oblasti ličnog bankarstva, kroz aplikacije na mobilnim telefonima. Za otvaranje računa potrebno je “skinuti” aplikaciju i skenirati identifikacioni dokument.

Moven – neo bank

Osnovana je 2011. od strane Brett King-a. Moven je neo-banka, koja je sarađuje sa CBW Bankom na formiranju proizvoda za klijente. Moven pruža platformu koja povezuje klijente sa krajnjim proizvodima banke. Moven aplikacije dolaze uz debitnu karticu i “contactlles” platne stikere. Aplikacija pruža uvid u troškove klijenta u datom trenutku , kako bi klijente naveli na pametnije poteze i bolju štednju. Moven je ovim do sada zaradio preko 22 miliona $.

WeBank – challenger

WeBank je prvi kineski digitalni “izazivač”, pokrenut početkom 2015. Ime potiče od WeChat-a, popularnog instant messenger-a i društvene mreže. Webank je bila prva privatna banka koje započela sa radom, pod pilot projektom , nakon što je regulator izdao dozvolu za šest sličnih institucija u 2014.  Smatra se da njena vrijednost prelazi 450 miliona $.

My bank – challenger

Započela je sa radom u junu 2015, u vlasništvu Alibabine kompanije Ant Financials. MYbank nudi potpuno digitalizovane bankarske procese. Sa radom je počela dvije godine nakon Alibabe, kineskog giganta za elektronsku trgovinu, i predstavila lični fond pod nazivom Yu’e’bao. MYbank je bila druga po redu kompanija ovog tipa koje je dobila bankarsku licencu u Kini.

Simple – neo bank

U početku poznata kao BankSimple, Simple je američka neo-banka, osnovana 2009. Na obezbjeđivanju bankarskih usluga sarađuje sa Compass Bank i The Bancorp Bank. Simple je kontrolisana od strane Federalne korporacije za osiguraje depozita (FDIC) i dio je STAR mreže za pristup na oko 55.000 bankomata. Simple je preuzet od strane BBVA 2014.godine za 114 miliona $, što je uslovilo “ekspanziju digitalnog bankarstva”.

N26 (Number26) – challenger

N26  je osnovana 2013. Radi se njemačkom digitalizovanom “izazivaču” koji teži revoluciji tradicionalnog bankarstva. U julu 2016. N26 je dobila njemačku bankarsku dozvolu i istovremno najavila proširenje svoje platforme i razvoj svojih proizvoda. Klijenti N26-a mogu  upravljati svojim novcem direktno putem N26 aplikacije. N26 je do sad prikupio preko 50 milliona dolara kapitala.

Fidor Bank – challenger

Osnovana  u Minhenu 2009.godine, Fidor je njemačka digitalizovana “izazivač” banka koja svoje usluge prilagođava digitalnoj generaciji. U Velikoj Britaniji je započela sa radom u septembru 2015. Sa sjedištem u Njemačkoj, ova banka u svojoj bazi bilježi više od 120.000 vlasnika računa.  U julu 2016. ova banke preuzeta od strane francuske druge najveće grupe za bankarstvo I finansije, Groupe BPCE, ali suma nije saopštena.

Starling Bank – challenger

Sjedište Starling Banke je u Londonu. Dozvolu za rad je dobila u julu 2016. od strane FCA (Financial Conduct Authority).  Starling se fokusira na ponudu ograničenog broja usluga. Njihova aplikacija, koja još uvijek nije pokrenuta će razviti opcije za bolje upravljanje novcem i praćenje stanja u realnom vremenu. Vrijednost prikupljenog kapitala je već 70 miliona $.

Monzo Bank – challenger

Ranije poznata kao Mondo,  započela je sa radom 2015. Osnovao ju je Tom Blomfield, nakon što je napustio najvećeg konkurenta, Starling. Monzo je “izazivač” sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Monzo drži rekord kada je u pitanju prikupljanje osnivačkog kapitala, jer je prikupio prvih miliona funti za samo 96 sekundi, putem platforme “Crowdcube investment platform”.

Tandem Bank – challenger

Osnovana je 2013. godine. Ona je druga “izazivač” banka koja je dobila dozvolu za rad u Velikoj Britaniji u decembru 2015. Kompanija ima namjeru da nudi digitalizovane servise koji će se bazirati na postojećim računima, kreditnim karticama i kreditima , preko mobilnih aplikacija i website-ova. Još uvijek nije pustila aplikaciju u upotrebu, a navodno vrijednost kompanije je več 65 miliona funti.

Izvor: fintechnews.ch / Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *