10 evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka

1 komentar

Portal “HowAfrica” objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno, država u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka, po kojem je Crna Gora na petom mjestu.

Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posljedice osjetile brojne zemlje starog kontinenta, prenosi Blic.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku u 2015. godini, a vrijednosti su izražene u američkim dolarima:

Na 10. mjestu je Rumunija sa 18.635 dolara: gotovo 44 odsto stanovništva živi u u ruralnim predjelima, a tamo vlada siromaštvo. Na 9. mjestu je Rusija sa 18.408 dolara: pravi primjer nejednakosti. Dok nekolicina uživa u bogatstvu, milioni se guše u siromaštvu.

Hrvatska je osma sa 18.314 dolara: zastrašujući je konstantni porast onih, koji žive ispod praga siromaštva. Na 7. mjestu je Bjelorusija sa 15.633 dolara: iako je u posljednje vrijeme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi. Šesto mjesto zauzima Bugarska sa 14.870 dolara: ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i cjelokupnog Balkana.

Naša država je prema  analizi ovog portala na petom mjestu sa 11.800 dolara. Kako se navodi “iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim djelatnostima, Crna Gora u posljednje vrijeme čak bilježi i lagani rast. Dok je u 2003. godini onih, koji žive ispod praga siromaštva bilo oko 12,2 odsto, u 2010. godini taj procenat je pao na 6,6 odsto”.

Srbija je na 4. mjestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka, sa bruto domaćim proizvodom po stanovniku od 11.553 dolara. Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije. Gotovo 1,3 miliona Srba živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

Slijede, Makedonija, na trećem mjestu najsiromašnijih zemalja u Evropi sa 10.718 dolara: kao i u Rumuniji, i u Makedoniji je velik udio stanovništva koji živi u ruralnim područjima. Dvije trećine stanovništva koji žive na selu su siromašni. Na drugom mjestu je Albanija sa 9.903 dolara: zastarjela i neefikasna infrastruktura najviše koče Albaniju u privlačenju stranih investicija. Na prvom mjestu najsiromašnijih u Evropi je Bosna i Hercegovina sa 8.590 dolara: iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Sto cini Balkan, jado moj… A sve najpametniji i najsposobniji… Samo nas ne zanima da budemo toliko bogati, da zivimo ljepse, inace, dje bi nam kraj bio…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *