Sindikat ponovo proziva rukovodsto Port of Adria (Kontejenrski terminali)

Dodajte komentar

Predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobroslav Orlandić ocijenio je da uprava preduzeća “kao i uvijek” ne odgovara na goruće probleme u ovom lučkom operateru. On je iznenađen što mu umjesto prozvanog predsjednika tenderske komisije Branka Vujovića replicira uprava kompanije. Pozvao ih je i na TV duel.

“Problemi u preduzeću su pad pretovara, gubljenje poslovnih partnera, nepoštovanje kolektivnog ugovora, uplata u stambeni fond, kašnjenje u investicijama, sudski sporovi…. a uprava jedini problem vidi u mom bolovanju. Tačno je da sam dugo na bolovanju koje je podložno svim kontrolama, a takođe je tačno da i u tom vremenu pokušavam da radim svoj posao u interesu zaposlenih, što očito smeta onim koji nastoje da im ukinu sve zagarantovano. Ako uporedimo poslovne rezultate i obim pretovara, prije bi se reklo da su na bolovanju potpisnici odgovora”, naveo je Orlandić.

On je kazao da je ugovorom predviđen  pretovar  42.768 kontejnera (TEU), “sa tendencijom rasta na 82.389 u 2018”, a da je u 2016. pretovareno 41.828 TEU. Naveo je i da je za 2014. planirano 479.000 tona generalnih tereta sa prognozom rasta na 529.000 u 2020, a lani je ostvareno 82.000 tona.

“Što se zarada tiče, dolaskom Global Ports (većinskog vlasnika Port of Adria) vrijednost boda kao osnovice za obračun zarade povećan je sa 0,46 na 0,55. Napominjem da Kolektivnim ugovorom predviđena vrijednost ove osnovice iznosi 0,80. Tačno je da je novi kontejnerski kran stigao i da će za nekoliko mjeseci biti montiran i pušten u rad, kao što je tačno da nije došao u roku trogodišnjeg perioda predviđenog ugovorom, pa je tvrdnja o mojim neistinama obično podmetanje”, dodao je Orlandić.

On je naglasio da je netačno da zloupotrebljava zaposlene, “a to će najbolje oni cijeniti”, dodajući da je većinski vlasnik skoro dvije i po godine imao podršku sindikata i bio smatran ozbiljnim investitorom, ali mu više ne mogu vjerovati od kada je suspendovao Kolektivni ugovor i zakone Crne Gore, što za posljedicu ima blizu 300 sudskih sporova.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *