Ruše se divlje kuće samo tamo gdje će se graditi

Dodajte komentar
Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, kazao je za Dnevne novine da će najjužnija opština biti spremna za proces legalizacije, te da će na meti rušenja biti samo oni objekti koji su izgrađeni na područjima gdje su predviđeni infrastrukturni objekti i tamo gdje nije predviđena gradnja.

Kašnjenje donošenja Prostorno planske dokumentacije (PUP-a) kao i ostale dokumentacije, uticalo je na intenziviranje neformalne gradnje koja nije bila pojava samo u Ulcinju već i u ostalim gradovima Crne Gore, posebno u primorskim opštinama. Većina tih objekata će biti obuhvaćena planskim dokumentima, ali postoje i oni objekti koji će biti na meti rušenja”, ističe Cungu, dodajući da krivicu za tu pojavu ne može prepisati samo investitorima već i lokalnoj samoupravi i državi. On smatra da ne bi bilo korektno da se ruše svi objekti.

Naša obaveza će, nakon usvajanja PUP-a, biti da ubrzamo donošenje planske dokumentacije u koju ćemo uvrstiti i objekte u maksimalno mogućoj mjeri koji su već izgrađeni, dok ćemo primijeniti adekvatne mjere samo nad onim objektima koji su sagrađeni na prostorima gdje su predviđeni infrastrukturni objekti i na pojedinim mjestima gdje gradnja stambenih objekata nije dozvoljena. Inspektori zaštite prostora su već počeli sa uklanjanjem privremenih objekata u zoni morskog dobra na prostoru od Port Milene do Ade i najavili rušenje nekolikoobj ekata u Pinješu i u Štoju. Međutim, mi moramo prihvatiti činjenicu da nisu krivi samo investitori već i lokalna uprava i država zbog kašnjenja i blagovremenog donošenja planske dokumentacije tako da ćemo gledati stvari i iz tog ugla i sačuvati sve ono što se može sačuvati”, istakao je Cungu.

Prema njegovim riječima, broj nelegalno sagrađenih objekata nije poznat, ali će se do tog podatka uskoro doći.

S obzirom na to da smo već formirali tri komisije koje su na terenu i koje će pratiti proces legalizacije, vjerujem da ćemo ubrzo doći do podatka koliko na području ulcinjske opštine ima nelegalno sagrađenih objekata koje je moguće uvrstiti u planska dokumenta, a koje ne, tako da ćemo biti prva opština koja će biti spremna za predstojeći proces legalizacije” ističe Cungu.

Dodaje, da su razrađeni planovi i za sam proces legalizacije sa kojom će doći do punjenja opštinske kase kroz poresku politiku kroz koju će i investitori imati olakšice za plaćanje komunalija, a opština će ubirati značajna sredstva.

Prvi čovjek Ulcinja kaže da lokalna administracija ima planove da u narednih deset godina od tih sredstava, koje će na ovaj način sakupiti i sredstvima iz drugih opštinskih izvora, obezbijedi infrastrukturu koja će doprinij eti dugoročnom uređenju prostora. Pored vodovodne i kanalizacione mreže koja će uporedo biti završena, ulcinjska opština će imati preduslov za razvoj i nova, veća investiranja. Za kanalizacionu mrežu, prema njegovim riječima, sredstva su obezbijeđena IP-a projektom, a za vodovodni sistem putem kreditnih sredstava preko KF banke. Sa ovim investicijama, Ulcinj će i sa planom njegovog razvoja imati kvalitetnu kanalizacionu infrastrukturu i vodosnabdijevanje za narednih 50 godina. On je, takođe, kao značajnu investiciju naveo i izgradnju deponije za kabasti otpad na Gaču, sa kojom će imati zaokruženu kvalitetnu komunalnu infrastrukturu.

S obzirom na to da imamo već riješen problem biološkog otpada izgradnjom deponije na Možuri, sa deponijom na Gaču ćemo riješiti i problem kabastog otpada. Ubrzo ćemo započeti radove na putnoj infrastrukturi, dok ćemo za izgradnju deponije najvjerovatnije obezbijediti sredstva kreditom. Sa završetkom ove deponije dobićemo na kvalitetu komunalne infrastrukture našeg grada”, ističe Cungu.

On je kazao i da su se usvajanjem PUP-a stvorili uslovi za podsticaj za rad lokalne uprave, to predstavlja skidanje blokade u procesu razvoja grada i donošenja detaljnih urbanističkih planova. Među novinama PUP-a je i planiranje brze saobraćajnice od četiri kolovozne trake u naselju Štoj i most preko rijeke Bojane koji će povezati Crnu Goru sa Albanijom i omogućiti dodatnu valorizaciju grada kao destinacije elitnog turizma, imajući u vidu da se u naselju Velike plaže planira izgradnja turističkih kompleksa viših kategorija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *