EPS ponovo razmatra kupovinu Elektroprivrede Republike Srpske

Dodajte komentar

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira širenje u regionu. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja djelova distribucija u susednim zemljama, saznaju “Novosti”.

Na čelu ovog tijela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vijest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže da je to stara ideja. O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vrijeme.

“Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS-u bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u region”, kaže Kovačević.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske. Srpski Telekom je prije deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona EUR pazario 65% tada najuspešnijeg preduzeća u Srpskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *