Očekuje se dogovor o isplati duga svim radnicima “Radoja Dakića”

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Advokat Branislav Ćupić, koji zastupa 150 radnika fabrike “Radoje Dakić” u stečaju, u ime kojih su podnijete predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavio je da će, zajedno sa advokatima koji zastupaju ostale radnike, uputiti inicijativu Vladi o dogovoru oko naplate potraživanja. Radnicima je pravnosnažnim presudama prije 11 godina priznat dug od 77 plata, koji još nijesu uspj eli da naplate. Sud u Strazburu je 16. oktobra prošle godine presudio da je vlada dužna da petorici radnika isplati 217.000 eura.

Ova odluka bi trebalo da se primijeni i za sve druge radnike“, smatra advokat Ćupić, koji ističe da je Vlada priznala to potraživanje u novembru prošle godine, a u decembru je otvoren stečaj u “Radoju Dakiću”.

On objašnjava da u izvršnom postupku imovina fabrike nije se mogla prodati za manje od polovine procijenjene vrijednosti, dok se u stečajnom postupku cijene mogu spuštati u nedogled.

Još dok je ministar finansija bio Milorad Katnić, predlagali smo da se isplati glavnica bez kamata u 50 mjesečnih rata, ili pod uslovima koji oni predlože, ali to nijesu prihvatili. Očekujemo da će Vlada sada, imajući u vidu ovaj stav Evropskog suda, a s ciljem izbjegavanja troškova, pokušati da se dogovori o izmirenju potraživanja“, kaže Ćupić, koji očekuje da će kamata, koja mjesečno raste za 200.000 eura, od dana donošenja odluke suda u Strazburu biti obračunata u skladu sa evropskim propisima.

Moguće je da će iz Vlade tražiti da i ostali radnici formalno sprovedu proceduru preko Evropskog suda, a da se u međuvremenu proda imovina. Ako ne uspiju da namire potraživanja prodajom imovine, to će sigurno ići na teret budžeta“, zaključuje Ćupić.

Predstavnik NVO Manjinski akcionari Milan Vukčević zadovoljan je presudom Evropskog suda i očekuje sastanak sa čelnicima na jutrošnjem skupu ispred zgrade Vlade.

Očekujemo da premijer Duško Marković i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, koji je bio zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom, hitno počnu da rješavaju problem“, kazao je Vukčević.

HRA apeluje da Vlada preuzme dugove

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na Vladu da, bez odlaganja, isplati potraživanja svih radnika Radoja Dakića.

Takav epilog godinama zahtijevaju osnovni razlozi pravičnosti i vladavine prava. Najveća je, nepopravljiva šteta što je 400 radnika preminulo bez ostvarivanja prava koje im je sud pravosnažno utvrdio“, navodi se u saopštenju ove NVO.

HRA je apelovala da Vlada preuzme dugove prema radnicima svih preduzeća u kojima je većinski vlasnik i konkretno “Radoja Dakića”, čije je pravo na zaostale zarade bilo utvrđeno pravosnažnim i izvršnim presudama u junu 2006. godine. Podsjećaju da je Evropski sud, prije tri godine, po istom principu presudio u korist Borislava Mijanovića, utvrdivši da država mora da odgovara za potraživanja prema preduzeću čiji je većinski vlasnik. U ovom slučaju sud je utvrdio da država krši pravo na pravično suđenje i mirno uživanje imovine ako ne upotrijebi sva dostupna zakonska sredstva da izvrši pravosnažne sudske odluke.
Nema informacija o ostalim predstavkama

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić nema informaciju koliko je još predstavki radnika fabrike “Radoje Dakić” u proceduri pred sudom, jer, kako kaže, kancelarija raspolaže generalnom informacijom o broju predstavki koje su podnesene protiv države.

“Dok Sud ne odluči da kontaktira državu zbog informacija povodom određene predstavke, ne možemo znati o kojem je broju riječ. Predstavke petorice radnika kojima je država priznala potraživanja predate su prije sedam godina, ali spojene sa drugom predstavkom iz 2007. godine”, kaže Pavličić.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *