„Jana” i „Mivela” prve žrtve “Agrokor”-ove dužničke krize

Dodajte komentar

Od kako se u hrvatskim medijima pojavila vijest da je za „Jamnicu”, koja posluje u sastavu “Agrokora”, zainteresovana “Coca-Cola”, njene akcije su skočile za 20 odsto i jedna trenutno vrijedi 21.203 eura. Naime, zbog dužničke krize i kredita u iznosu od oko šest milijardi eura, vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić riješio je da proda dio imovine, a prva na spisku je “Jamnica”, koja uspješno posluje.

Ukoliko se uspješno okončaju pregovori sa “Coca-Colom”, “Jamnica” će dobiri novog vlasnika, a time i ovdašnja kompanija „Mg mivela”. To praktično znači da će „Coca-Cola” postati vlasnik „Mg mivele”, koja je od 2008. godine u vlasništvu Todorića, i ekskluzivni korisnik prava na eksploataciju mineralne vode u blizini Trstenika. „Coca-Cola” bi tako svojoj poslovnoj imperiji u Srbiji, uz „Rosu” i „Nekst”, dodala i tu fabriku vode.

Kompanija “Mg mivela” zapošljava oko 80 ljudi i ostvaruje godišnji poslovni prihod od oko dvije milijarde dinara.

Kad je riječ o “Jamnici”, prema podacima Zagrebačke berze, njene akcije su skočile za 20 odsto i trenutno vrijede 158 hiljada kuna, odnosno, 21.203 eura, što znači da kompanija ne berzi vrijedi oko 470 miliona eura. To je otprilike i cijena, koju je za tu kompaniju ponudila “Coca-Cola”, bar prema pisanju medija. Međutim, kad bi i prodao “Jamnicu” po toj cijeni, Todorić bi uspio da vrati tek 12. dio ukupnog duga. Koliki je problem Todorića vidi se po podatku da je vrijednost imovine cijelog “Agrokora” sedam puta manja od dugova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *