Pregled štampe za 21. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Saslušaće svih pet kandidata

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet juče je odlučio da održi konsultativno saslušanje kandidata koji žele mjesto u Senatu Državne revizorske institucije(DRI). Termin te sjednice utvrdiće naknadno.

Vlada da im plati 227 hiljada eura

Pet ivših radnika Radoja Dakića, dobilo je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, poslije skoro sedam godina, spor protiv Vlade koja mora da im isplati ukupno oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

EPCG zakazala novu tribinu o projektu

Elektroprivreda (EPCG) juče za četvrtak 23. februara,'zakazala javnu tribinu na kojoj će projektanti iz Slovenije, kao i obrađivači Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu predstaviti projekat prevođenja Zete u Krupac. To su ranije tražili mještani nikšićkih naselja koja gravitiraju prema rijeci Zeti.

Dnevne novine

Članstvo u NATO donosi bolji ambijent za biznis

Članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu biće svojevrstan garant uravnoteženog sistema poslovanja, povećanja stranih direktnih investicija i bezbjednosti kapitala, smatra nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović.

Do kraja februara će upoznati EPCG sa načinom finansiranja

Češka kompanija “Škoda Praha”, kojoj je povjeren posao gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, do kraja februara upoznaće Elektroprivredu Crne Gore sa načinom finansiranja pomenutog projekta.

Državni zapisi prodati za 32,59 miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi koji su vrijedni 32,59 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 2,51 odsto. “Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 40,35 miliona eura, dok je iznos dostavljenih ponuda 36.59 miliona”, prenosi Mina biznis. Iznos prihvaćenih ponuda, kako se navodi, bio je 32.59 miliona eura.

Dan

Formiranje poreske policije zavisi od ministra finansija

Sektor poreske policije predviđen je aktuelnim pravilnikom o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Ministarstva finansija, tako da nema zakonske prepreke da taj resor počne sa radom, pokazuje dokument u koji je “Dan” imao uvid.

Manjak u budžetu 45,9 miliona

Deficit budžeta za 11 mjeseci prošle godine iznosio je 45,9 miliona eura, odnosno 1,2 odsto BDP-a, pokazuju podacima iz Biltena Centralne banke. Deficit je u novembru prošle godine iznosio 24,9 miliona eura.

Naplatili 597 miliona

Uprava carina je u prošloj godini naplatila 596,95 miliona eura, za 9,71 odsto više nego u 2015. godini, kada je naplaćeno 544,13 miliona. U strukturi naplaćenih prihoda dominira PDV pri uvozu, čija je naplata u prošloj godini iznosila 379,76 miliona, za 9,47 odsto više u odnosu na 2015. godinu, navedeno je u saopštenju.

Pobjeda

Kinezi očekuju da će ove godine potrošiti 194 miliona

Kineska kompanija CRBC očekuje da će ove godine potrošiti kapitalnim budžetom planiranih 194,3 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare. Predstavnici te kompanije navode da su u februaru intenzivirani radovi i daje angažovano 1,5 hiljada radnika.

Mobilni novčanici potiskuju klasicne

Okretanje ka elektronskim plaćanjima sveje aktuelnije u regionu i kod nas. Ključni zadatakje zato osvajanje i napredak u prenošenju plaćanja sa gotovinskih transakcija u digitalnu sferu rečeno je na radionici digitalnog bankarstva, u cilju omogućavanja domaćim bankarima da idu u korak sa trendovima dobre bankarske prakse, novih standarda i tehnologija.

U Budvi kvadrat ispod hiljadu eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 975 eura i manja je 12,5 odsto u odnosu na isti period 2015, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na treći kvartal bila je niža 7,8 odsto. Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata u Podgorici je iznosila 1,07 hiljada eura, Baru 1,5 hiljada, Budvi 949 i Nikšiću 550 eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *