Do kraja mjeseca će se znati kako će Škoda Praha finansirati izgradnju drugog bloka TE

Dodajte komentar

Češka kompanija “Škoda Praha”, kojoj je povjeren posao gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, do kraja februara upoznaće Elektroprivredu Crne Gore sa načinom finansiranja pomenutog projekta.

Finansiranje

Kako su prenijeli češki mediji, kompanija “Škoda Praha je potvrdila da je u gradnju drugog bloka Termoelektrane uklučena i američka kompanija “Dženeral elektrik”

U izgradnji drugog bloka sarađivaćemo sa ‘Dženeral elektrikom’. Do kraja februara ove dvije kompanije će upoznati Elektroprivredu Crne Gore sa nacrtom i uslovima finansiranja“, kazala je češkim medijima portparol ČEZ grupe, u okviru koje posluje Škoda Praha Barbara Pulpanova.

CEB odustala

Škoda Praha” je odabrala američku kompaniju “Dženeral elektrik” za partnera u izgradnji drugog bloka termoelektrane u Pljevljima po sistemu “ključ u ruke”. Osim toga, zajednički će Elektroprivredi Crne Gore, koja je investitor izgradnje drugog bloka, obezbijediti kredit koji treba da pokrije najmanje 85 odsto investicije. Gradnja drugog bloka ugovorena je za 324,5 miliona eura.

Prethodno je Češka eksportna banka (CEB) odustala od kreditiranja, a kao glavni problem, CEB je navela nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita.

Alternativa

Kako je ranije saopšteno u Ministarstvu ekonomije, upravljački komitet za nastavak aktivnosti na izgradnji drugog bloka TE će nastaviti aktivnosti na razradi alternativnog modela realizacije i finansiranja projekta, koji bi se mogao implementirati u slučaju da “Škoda Praha” ne uspije da obezbijedi finansiranje.

Upravljački komitet razmatra i mogućnost da EPCG finansira projekat sopstvenim sredstvima i kreditnim zaduženjem formirajući snažan projektni tim, pojačan eksternim ekspertima, koji bi sprovodio sve potrebne aktivnosti na projektu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *