“Zbog Trampa će se ponoviti velika depresija iz 1930-ih”

Dodajte komentar

Svet 2021. godine očekuje velika depresija, prognozira Henrik Miler, kolumnista njemačkih dnevnih novina Špigel.

On je u svojoj kolumni analizirao kako bi svijet mogao da izgleda nakon četiri godine sa Donaldom Trampom na čelu SAD-a.

Kao što je i obećavao, Tramp se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija.

Većina stranih proizvoda je poskupila zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pesosa, kineskog juana ili eura gube na vrijednosti. Dolar zbog toga ispada prejak, a Tramp optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU što mu oni uzvraćaju istom mjerom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1930-ih godina, a takvo stanje razara osjetljivi svjetski monetarni sistem pa posebno stradavaju male ekonomije i male kompanije.

Miler predviđa kako će Tramp voditi politiku da sprovodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego prije njegovog mandata i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze.

SAD se povukla iz Evrope i Azije pa Kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Evropom prema srednjoj Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *