Rusija posjeduje američke dužničke hartije u vrijednosti od 86,1 milijardu dolara

Dodajte komentar

Centralna banka Rusije kupila je znatne količine američkih trezorskih zapisa u roku od dva mjeseca, nakon što je Donald Tramp izabran za predsjednika SAD. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su u novembru i decembru 2016. godine ruska ulaganja u dužničke hartije američke vlade porasla za 15 procenata na 86,1 milijardu dolara, prenosi Raša tudej.

Prije izborne pobjede Trampa, Rusija je kontinuirano rasprodavala američke trezorske zapise, dodaje se u tekstu. U periodu od januara do oktobra prošle godine, udio američkih dužničkih hartija u ruskim “rukama” pao je sa 96,9 milijardi dolara na 74,6 milijarde.

Povećanje u novembru bila je najveća mjesečna kupovina od vremena pogoršanja odnosa između Moskve i Vašingtona zbog ukrajinske krize.

Primjera radi, u aprilu 2014. godine Rusija je držala američke trezorske zapise u vrijednosti od 116,4 milijarde dolara. Posljednji put je ruska centralna banka imala toliko ulaganje u američki dug u avgustu 2011. godine, kada je kupila američke obveznice za 11,8 milijardi dolara.

Dvije zemlje sa najvišim ulaganjima u američke državne hartije, Japan i Kina, značajno su smanjile svoje udjele nakon izbora Trampa. Japan je prodao američke hartije u vrijednosti 40 milijardi dolara, a Kina je smanjila svoj udio za 57 milijardi dolara na najniži nivo u gotovo šest godina.

Kina je, međutim, smanjila svoj udio u američkom dugu šest mjeseci prije Trampovog izbora da bi podržala juan, prodavši dužničke hartije SAD za 180 milijardi dolara u 2016. godini.

Kina je veliki igrač na našem tržištu i može uticati na kretanja bilo kao kupac ili prodavac. Ako se 10-godišnje hartije budu trgovale s prinosima od 3 odsto u ovoj godini, Kina će biti katalizator”, rekao je za “Blumberg” Tom di Galoma, direktor u brokerskoj kući “Seaport Global Holdings” za strategiju i trgovanje državnim hartijama.

Prinosi na američke 10-godišnje zapise iznose 2,477 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *