Pregled štampe za 20. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Moguće spajanje Poreske i Uprave carina

Ministarstvo finansija razmišlja o eventualnom spajanju Poreske (PU) i Uprave carina, međutim, kako je saopšteno iz tog resora agenciji Mina bussines, isuviše je rano da se govori o pojedinostima imajući u vidu da se radi o dugotrajnom procesu.

Zakonom štite banke od kraga

Centralna banka (CBCG) priprema Zakon o oporavku i sanaciji banaka kojim će se urediti uslovi i metodi sanacije banaka od sistemskog značaja. Cilj tog zakona je da se obezbijede uslovi za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u slučajevima problema kod značajnijih banaka.

O razvoju biznisa sa privredom

Ministarstvo ekonomije će u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru nastavka projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, organizovati niz posjeta svim crnogorskim opštinama u cilju upoznavanja privrednika sa programima podrške razvoju biznisa.

Dnevne novine

Završeno postavljanje podmorskog kabla

Kabl se polagao sa broda Skarerak norveške kompanije Neksans, a njegova ukupna dužina iznosi 455 kilometra. Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije, odnosno Balkana i Evropske unije, u cjelosti je postavljen, potvrđeno je Televiziji Crne Gore u kompaniji Terna.

Računarska oprema će poskupjeti deset odsto

Povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na računarsku opremu sa sedam na 19 odsto, koje je stupilo na snagu prošlog mjeseca, dovešće do rasta cijena ovih proizvoda od oko deset odsto, smatra Aleksandar Radulović, predsjednik Odbora udruženja ICT Privredne komore.

Minimalna zarada da bude 250 eura

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) uputiće danas Vladi i Socijalnom savjetu inicijativu za povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura, odnosno polovinu prosječne zarade u Crnoj Gori.

Dan

Zakinuli ih stečajni upravnik i država

Oko 50 bivših radnika nikšićke Željezare najavili su juče da će početi sa protestima jer, kako su kazali, nijesu riješili nijedno pravo koje ih je sledovalo tokom višegodišnjeg rada u toj fabrici. Oni, kako je odlučeno na jučerašnjem sastanku, planiraju da započnu proteste naredne sedmice ispred zgrade Opštine Nikšić, a potom u Podgorici ispred predstavništva Evropske unije i inostranih ambasada.

Zadužuju se za još 40 miliona

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 40,35 miliona eura, druga po redu od početka ove godine, zakazana je za danas. Rok dospjeća zapisa je 22. avgust.

Privatizacija Instituta u Igalu

Privatizacija Instituta “Simo Milošević iz Igala biće u privatizacionom planu za ovu godinu, kazao je član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Branko Vujović.

Pobjeda

Povećati minimalac na 250 eura

Socijaldemokratska partija uputiće danas Socijalnom savjetu i Vladi inicijativu za povećanje minimalne zarade od 193 eura na 250, odnosno polovinu prosječne zarade u Crnoj Gori.

Pomoć preduzećima da izađu na strana tržišta

Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) pokrenule su pilot projekat “Ready2GO podrške preduzećima da se internacionalizuju, a nalaze se u EU ili zemljama koje učestvuju u programu COSME, medu kojima je Crna Gora.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *