Južnokorejski von – najlikvidnija valuta u grupi ekonomija u razvoju

Dodajte komentar

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, važi za najosjetljiviju valutu u grupi ekonomija u razvoju. Pored toga, von je i najzastupljenija valuta kod investitora, koji se klade na uticaj mjera nove američke administracije u azijskom regionu.

Prema podacima Bloomberg-a, stepen nestabilnosti vona je u 2016. godini iznosio 11 odsto, što je više nego kod ostalih valuta rastućih ekonomija u regionu. Von je ostao otporan na politički skandal u Južnoj Koreji, koji je doveo do opoziva predsjednice Park Geun Hje, kao i na strahovanja da bi Trampov protekcionizam mogao ugroziti južnokorejski izvoz, od kojeg je uveliko zavisi ekonomija zemlje. Pored toga, von je i valuta sa najboljim performansama sa rastom od 5,3 procenta.
“Južnokorejski von je najlikvidnija valuta azijskih tržišta u usponu”, smatra Khoon Goh, analitičar u Australia & New Zealand Banking Group, sa sedištem u Singapuru.

Prosječan dnevni obim trgovanja vonom je povećan između 2013. i 2016. godine za 31 odsto, na 84 milijarde dolara, što je odmah iza kineskog juana, meksičkog pezosa i honkongškog dolara.

Izvoz iz regiona pokazuje rast oporavka usljed očekivanja da će ubrzanje američke ekonomije povećati potražnju za proizvodima kompanija kao što su “Samsung” i “Hyundai”. Naime, izvoz iz Južne Koreje je u januaru porastao za 11,2 odsto na godišnjem nivou, što je najveći zabilježen ozvoz u prethodnih 5 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *