Euro ojačao prema dolaru i jenu, najveći gubitnik jen

Dodajte komentar

Euro se stabilizovao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema dolaru i jenu jer je raspoloženje na tržištu dionica poboljšano, a trgovalo se u manjem obimu jer zbog američkog državnog praznika tamošnja tržišta nisu radila.

Euro je u takvom svijetlu događaja ojačao 0,12 posto prema dolaru, na 1,0619 dolara, a bio je na dobitku i oko 0,3 posto prema jenu. Dolar je, pak, ojačao 0,24 posto prema jenu, na 113,14 jena.

Obim trgovanja danas je skromniji zbog državnog praznika u Sjedinjenim Državama, gdje tržišta ne rade.

Time se euro donekle stabilizovao nakon većih gubitaka krajem prošle nedjelje kada su ulagačima ponovo u prvom planu bile brige oko skorašnjih predsjedničkih izbora u Francuskoj. Pritisci na zajedničku valutu ipak ne jenjavaju zbog napetosti povezanih s razvojem situacije na političkom planu i time što bi to moglo značiti za eurozonu nakon britanske referendumske odluke o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Najnoviji krug averzije rizika koji je pružio podršku jenu vjerovatno će biti privremen, budući da je atmosfera na tržištima dionica na globalnom nivou poboljšana. Nije riječ o tipičnom zazoru od rizika koji bi se proširio na finansijska tržišta i podstakao veće kupovine japanske valute radi sklanjanja kapitala u sigurno utočište“, kazao je Masafumi Yamamoto, valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

Američkoj valutni teret i dalje predstavlja izostanak realizacije obećanja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa vezanih uz fiskalne podsticajne mjere. Prošlonedjeljna Trumpova konferencija za novinare potpirila je sumnje u učinkovitost nove američke vlade po pitanju sprovođenja mjera ekonomske politike.

U potrazi za novim smjernicama u vezi mogućeg vremenskog okvira za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u ulagači će pratiti izjave funkcionera američke centralne banke Fed, koje se očekuju ove nedjelje. Sredinom nedjelje pratiće i objavu zapisnika s posljednje sjednice Feda.

Britanska funta jutros se takođe stabilizovala, nadoknadivši dobar dio gubitaka prema dolaru od petka, kada ju je pritisnuo neočekivani treći mjesečni pad prometa u britanskoj maloprodaji koji ukazuje na slabljenje povjerenje potrošača. Jutros je tako ojačala 0,44 posto, na 1,2467 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *