Centralna banka priprema Zakon o oporavku i sanaciji banaka

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) priprema Zakon o oporavku i sanaciji banaka kojim će se urediti uslovi i metodi sanacije banaka od sistemskog značaja. Cilj tog zakona je da se obezbijede uslovi za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u slučajevima problema kod značajnijih banaka.

Zakonom će se urediti pravila, postupci i instrumenti za sanaciju banaka, ovlašćenja i zadaci sanacionog tijela. Planirano je da se osnuje sanacioni fond i da se zakonom definiše finansiranje, korišćenje novca iz fonda i upravljanje tim novcem. Iz CBCG su objasnili da zakon neće predviđati da se novcem iz državnog budžeta spasava neka banka.

Izrada Zakona o sanaciji banaka je u toku. Početak njegove primjene očekuje se nakon što predlog teksta zakona prođe redovnu proceduru (javna rasprava i mišljenje Evropske komisije), predlaganje i usvajanje u Skupštini. Planirani rok za njegovo usvajanje je kraj ove godine, rečeno je Vijestima iz CBCG.

Kako su objasnili tim zakonom se u pravni poredak Crne Gore implementira Direktiva 2014/59/EU od 15. maja 2014. godine o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicionih
društava (BRRD).

Sastavni dio Direktive 2014/59/EU su i preventivne mjere obaveza priprema i ažuriranje planova oporavka banaka. Tim planovima se predviđaju mjere koje banke treba da preduzmu za popravljanje svog finansijskog položaja nakon značajnog pogoršanja. To će biti posebno od značaja zato što će se na taj način ojačati poslovanje banaka i spriječiti njihov prekomjerni rast ili preuzimaje prekomjernog rizika. Centralna banka će kroz planove oporavka imati sve potrebne informacije i moći će da identifikuje i osigura nastavak ključnih funkcija banke“, objasnili su iz CBCG.

Dodaju da u skladu sa Direktivom 2014/59/EU država uspostavlja svoje domaće aranžmane finansiranja preko fonda čiju upotrebu
može da pokrene organ nadležan za sanaciju.

Ova Direktiva ne propisuje da se od države zahtijeva finansiranje sanacije sredstvima iz opšteg budžeta“, istakli su u CBCG.

Na pitanje “Vijesti” da li ima neka banka u sistemu kojoj je potrebna pomoć, iz CBCG su naglasili da je bankarski sistem stabilan, solventan i visoko likvidan.

 

Region prihvatio Direktivu

Iz Centralne banke su kazali da u okruženju postoje različiti pristupi i načini primjene Direktive 2014/59/EU.

U Hrvatskoj, državi članici Evropske unije, ta Direktiva je transponovana kroz Zakon o sanaciji kreditnih insitucija i investicijskih društava, dok je Bosna i Hercegovina u fazi usvajanja pojedinih odredbi Direktive 2014/59/EU kroz Zakon o bankama. Republika Srbija je kroz Zakon o bankama takođe transponovala određene odredbe te Direktive“, objasnili su u vrhovnoj monetarnoj Instituciji Crne Gore regionalna iskustva u primjeni ove direktive EU.

(Opširnije u vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *