Pregled štampe za 19. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Druga TE u Pljevljima radiće samo nekoliko godina?

Evropska unija (EU) do 2030. godine mora zatvoriti sve termoelektrane na ugalj, ako želi da ispuni ciljeve iz Pariškog sporazuma o smanjenju globalnog zagrijavanja, pokazala je studija uglednog njemačkog instituta Climate Analytics.

Država se odriče milionske zarade

Crna Gora bi recikliranjem, za dvije do tri godine, mogla da riješi problem otpada, zaposli oko hiljadu ljudi i od izvoza ostvari prihod od 50 miliona eura godišnje, a najveću grešku napravila bi otvaranjem spalionice.

Dan

Budžet veći, podrška manja

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da je ovogodišnjim agrobudžetom učinjen ozbiljan otklon od dosadašnje vladine politike koja nije bila izdašna prema selu i poljoprivredi, međutim, kada se pročitaju komponente tog akta dolazi se do zaključka da je, uz manje izmjene i poboljšanja, nastavljena dosadašnja politika, izjavio je za “Dan profesor Milan Marković (URA).

Ćute o smjeni predsjednika

Odbor direktora “Barske plovidbe zakazao je za 20. mart devetu vanrednu skupštinu akcionara. Na dnevnom redu, koji je potpisao predsjednik odbora direktora Vojo Bojović, samojejedna tačka – donošenje odluke o razrješenju i izboru članova odbora direktora. U odboru direktora “Barske plovidbe ranije su imenovani Radovan Orlandić, Vojo Bojović, Slobodan Leković, Milan Lakićević, predstavnici državnog kapitala, i Miloš Raičević, predstavnik manjinskih akcionara.

Promet 1,05 miliona

Sedmični promet na Montenegroberzi iznosio je 1,05 miliona eura i bio je oko 20 odsto veći u odnosu na prošlu sedmicu. Promet je realizovan kroz 112 transakcija, a najveće učešće u prometu imale su akcije Jugopetrola od skoro 40 odsto.

Pobjeda

Treba poboljšati poslovni ambijent

Trajanje sudskih postupaka i obim sive ekonomije i dalje su glavna pitanja koja brinu većinu kompanija članica Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), dok je veliki broj njih zadovoljan telekomunikacionom infrastrukturom u državi.

Izvještaj će ocjenijivati ovlašćeni revizor

Svugdje u svijetu su profesionalna računovodstvena udruženja partneri privredi i omogućavaju da se stvore uslovi za ekonomski napredak -ocijenio je generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Igor Pavićević na seminaru koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Ko sadi voće, dobija bespovratnu podršku 50 odsto ukupne investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je juče Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju/opremanje proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu, kroz koji poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *