Pregled štampe za 17. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prijestonica prevarila bivše radnike košute

Učešćem u kupoprodaji imovine cetinjske Košute, Prijestonica je svjesno i namjerno prevarila radnike, koji gotovo svakodneAmo, još od 2015. godine, mirno protestuju ispred zgrade Opštine, saopštio je predsjednik cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Filip Adžić.

SRBG distribuirati crnogorska vina u Sičuanu

Plantaže i kineska Sichuan Road and Bridge Group Corporation (SRBG) potpisali su ugovor o međusobnoj poslovnoj saradnju. Izvršna direktorica Plantaža Verica Maiaš kazala je da kompanija ovim proširuje distribuciju vina na nove kineske provincije. SRBG će distribuirati vina Plantaža u Sičuanu i okolnim regijama.

Global Ports nije ispunio sve obaveze

Sindikaki Port of Adria saopštili su da nije tačno da je investitor Global Ports holding ispunio sve ugovorne obaveze, kako je naveo predsjednik Tender ske komisije Branko Vujović. U dopisu koji je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Do broslav Orlandić navodi se da nijesu ispunjene najvažnije obaveze iz Kolektivnog ugovora koji je bio sastavni dio tenderske dokumentacije, a koje se odnose na zarade, naknade zarada zaposlenih i uplate u stambeni fond.

Dnevne novine

Na naplatu u 2017. stiže 220 miliona eura

Crna Gora će u 2017. godini otplatiti 220 miliona eura dugovanja, potvrđeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija. “U skladu sa Zakonom o budžetu za 2017. godinu, planirana otplata duga iznosi 220,42 miliona eura, od čega otplata duga rezidentima
iznosi 51,91 miliona eura, a otplata duga nerezidentima u iznosu od 134,79 miliona eura”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Nema gradnje na Valdanosu, područje Solane park prirode

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, kojom je presjedavao premijer Duško Marković, donijeta je odluka o donošenju Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj. Planom su određeni ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Ulcinja, u skladu sa planiranim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem.

Uvodi se direktni let Dubai – Tivat

Najveća “low cost” kompanija sa Bliskog istoka, Flydubai, najavila je tri nove destinacije za predstojeću sezonu, među kojima je i naša zemlja. Crna Gora će biti povezana sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima direktnim letom Dubai-Tivat.

Dan

Za dvije godine pogrešno izdali 1.509 računa

Elektroprivredi je do 15. februara podneseno 130 prigovora na visinu januarskih računa za utrošenu električnu energiju, saopštili su “Danu iz te kompanije. Januarski računi bili su veći u odnosu na decembarske za 15,6 odsto i iznosili su 49,3 eura.

Obavezna rezerva 265 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke, iznosila 265,9 miliona.
Od ukupnog iznosa izdvojene obavezne rezerve, na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 47,8 odsto, u zemlji 38,8 odsto, a u obliku državnih zapisa 13,4 odsto.

Sto privatnika duguje 63 miliona

Dug za poreze od 63,6 miliona eura ima sto kompanija koje su u privatnom vlasništvu. Njihova dugovanja odnose se na porez na nepokretnosti, porez na dodatu vrijednost, na dobit, akcize i koncesije.

Pobjeda

Opštine neće ni da čuju da ostanu bez prihoda

Ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bez obezbjeđenja alternativnog izvora prihoda dovelo bi u pitanje funkcionisanje opština i izvršavanje poslova i usluga od javnog interesa prema građanima i privredi, kazali su Pobjedi iz Zajednice opština, reagujući na zahtjev članica Američke privredne komore da se ukine ovanaknada.

Koeficijenti činovnika množiće se sa 90 eura

Bruto koeficijent za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za ovu godinuje 90 eura odlučila je juče Vlada. Takođe je odlučila da varijabilni dio zarade koji pripada zaposlenom u lokalnoj upravi, odnosno organu i sluzbi lokalne samouprave glavnog grada može biti do 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a može se isplaćivati kvartalno ili polugodišnje za izuzetne rezultate i kvalitet rada.

Skeniraju ekonomiju

Misija MMF-a, koja od juče do 1. marta boravi u Crnoj Gori sastala se sa guvernerom Centralne banke dr Radojem Zugićem. – Cilj misije MMF-a je da se upozna sa makroekonomskom situacijom u Crnoj Gori, ekonomskim politikama i mjerama koje se preduzimaju radi održavanja stabilnosti finansijskog sistema saopšteno je iz CBCG nakon sastanka.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *