Trump i Michael Flynn

Može li afera Flynn postati Trumpov Watergate?

Američki predsjednik Donald Trump nije u Bijeloj kući niti mjesec dana, a već je uzdrman skandalom koji se može uporediti s aferom Watergate, no je li slučaj Michaela Flynna tek početak šire afere?

Nakon samo četiri dana na dužnosti, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Flynn podnio je ostavku u ponedjeljak pošto su mediji otkrili njegove neprilične kontakte s Rusijom u vrijeme dok je na vlasti još bio Barack Obama.

U pismu ostavke, Flynn je priznao da je “nesmotreno propustio da obavijesti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim ambasadorom”.

U trenutku kad je Obamina administracija krajem decembra naredila sankcije protiv Rusije zbog navodne umiješanosti u američke izbore, Flynn je uvjeravao ruskog ambasadora u Washingtonu Sergeja Kisljaka da će izabrani predsjednik Trump biti puno blaži. Po Washington Postu i New York Timesu, koji su prošle nedjelje objavili to otkriće, takvi su razgovori bili potencijalno nezakoniti i mogli bi Flynna učiniti podložnim pokušaju ruske ucjene.

Trump je 26. januara saznao da je Flynn propustio da obavijesti Pencea o razgovoru s Kisljakom. Bijela kuća je kasnije pozvala Flynna na ostavku, ne zbog sadržaja telefonskog razgovora, već zbog toga što Penceu nije rekao istinu.

Prema izvještaju New York Timesa, članovi Trumpovog tranzicionog tima imali su kontakte s ruskim obavještajcima. FBI je za te kontakte doznao u vrijeme kad je postalo jasno da je Rusija hakovala računare Demokratske stranke. No funkcioneri tvrde da zasad nema dokaza da je Trumpova kampanja sarađivala s Rusijom u hakovanju.

Demokrate traže temeljnu istragu o cijelom slučaju, kao što se i očekuje od opozicije, ali i republikanci su počeli da postavljju pitanja. Vođa senatske većine Mitch McConnell ustvrdio je da će senatski odbor za obavještajna pitanja istražiti Flynnov telefonski poziv, a republikanski senator Lindsey Graham rekao je da bi Kongres trebao utvrditi je li Flynn djelovao samostalno ili to nije bila samo njegova inicijativa. Pitanjem ko je rekao Flynnu da nazove Ruse zadnjih se dana naveliko bave i američki mediji.

Agencija dpa pita se je li cijela ta afera uporediva s aferom Watergate, najvećim američkim političkim skandalom u istoriji, koji je 1974. doveo do ostavke tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona pošto su članovi njegove administracije preduzeli niz tajnih i povremeno nelegalnih aktivnosti poput prisluškivanja političkih suparnika i provale u njihove kancelarije.

Hoće li afera Flynn izrasti u nešto veće, tek treba vidjeti, no brojni politički komentatori već upoređuju Trumpa i Nixona, tvrdeći da obojica pate od sličnih karakternih mana.

Check Also

BitTorrent prodat blockchain startapu za 140 miliona dolara

BitTorrent, jedan od najprepoznatljivijih brendova u sferi decentralizovanog računarstva i peer-to-peer (P2P) mreža, prodat je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *