Kina postala najveći proizvođač solarne energije na svijetu

Dodajte komentar
Ilustracija

Za najmnogoljudniju zemlju svijeta teško bi se moglo reći da je prvak po pitanju čiste energije, jer je to zemlja s najvećim zagađenjima vazduha i tla, pa je u mnogim njenim velikim gradovima i industrijskim područjima bukvalno problem disati zahvaljujući zagađenjima koja su posljedica iskorištavanja fosilnih goriva.

No, Kina je itekako svjesna da je njen galopirajući ekonomski razvoj stvorio velike probleme po okolinu  i zdravlje stanovnika, pa sve više ulaže u obnovljive izvore energije.

U najnovijem saopštenju Nacionalne energetske administracije (NEA), navodi se da je zemlja tokom 2016. udvostručila proizvodnju električne energije dobijene iz solarnih elektrana, pa je godinu završila s proizvodnjom 77, 42 gigavata struje iz tog izvora, čime je postala prvi proizvođač solarne energije na svijetu.

Koliko god ta količina gigavata djelovala impresivno, s obzirom na broj stanovnika u Kini, ovo čini samo jedan posto udjela u tamošnjoj proizvodnji energije.

No, iz NEA-e tvrde da će do 2020. godine od energije Sunca dobijati još 110 gigavata, za što će uložiti čak 364 milijarde dolara, a do 2030. Kina bi iz obnovljivih izvora trebala zadovoljiti 20 posto svojih energetskih potreba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *