Alarmantni podaci Poreske uprave: 100 privatnika duguje 63 miliona

Dodajte komentar

Dug za poreze od 63,6 miliona eura ima sto kompanija koje su u privatnom vlasništvu. Njihova dugovanja odnose se na porez na nepokretnosti, porez na dodatu vrijednost, na dobit, akcize i koncesije.

Listu najvećih poreskih dužnika, kako pokazuju podaci Poreske uprave, predvodi kompanija Ave Marija Koljčević, koja je u vlasništvu Petra Koljčevića, koja za poreze duguje 7,4 miliona eura. Slijede kompanije koje su u vlasništvu investitora Dragana Brkovića, a koje su po tradiciji u vrhu svih crnih lista, i to Vektra Montenegro sa dugom od 4,5 miliona eura, odnosno Vektra Jakić sa dugom od 4,2 miliona eura. Budvansko preduzeće Merkur duguje 4,6 miliona, dok kompanija Tehnoput, koja je u vlasništvu Saše Aćimića, duguje 2,8 miliona eura. Budvanski Merkur sistem duguje 2,7 miliona, dok Femili šop RVD iz Bara duguje 2,3 miliona. Kompanija Fab lajv duguje 2,1 milion eura, firma M&R inženjering 1,3 miliona eura. Preduzeće Montenegro rojal menadžment duguje 1,2 miliona eura. Bjelopoljska fabrika Bjelasica Rada, u vlasništvu Eurofonda, duguje cirka milion eura. Preduzeće Cijevna komerc, koja je u vlasništvu Danila Petrovića, duguje nešto preko milion eura, dok pekara Inpek duguje 843,4 hiljade eura.

Privatnici ne zaostaju ni u dugovanju za poreze i doprinose na lična primanja. Kompanija Inpek po tom osnovu državi duguje 1,8 miliona eur, dok preduzeće Vork fajnder duguje 1,3 miliona. Bjelasica Rada duguje oko milion, a Brkovićeva Vektra Jakić 961,9 hiljada, odnosno Vektra Montenegro oko 600 hiljada te Vektra nord 448 hiljada eura. Tehnoput duguje 760 hiljada, RTV Atlas, koji je u vlasništvu investitora Duška Kneževića, 688 hiljada eura dok njegov univerzitet Mediteran duguje 657.6 hiljada eura. Kneževićeva fabrika vode Lipovo iz Kolašina duguje za poreze i doprinose na lična primanja 286.6 hiljada eura.

Crne liste Poreske uprave pokazuju da su najveći poreski dužnici uglavnom isti godinama a upravo oni su dobijali najviše pomoći države. Tako je i Brkovićeva Vektra Jakić među prvima dobila sredstva od tri miliona eura iz Abu Dabi fonda za razvoj od tri miliona dolara, bez obzira na dugovanja prema državi.

Uprkos najavama oštrije naplate poreza i drastičnog smanjenja poreskog duga, kao i reforme kompletnog poreskog sistema, još ništa nije sprovedeno u djelo. Za godinu dana od poreskog duga, koji prema podacima Državne revizorske institucije iznosi čak 777,6 miliona eura, naplaćeno je svega 12 miliona eura a toliko Poreska uprava planira i da naplati ove godine.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *