Prihodi PepsiCoa porasli 5 posto, čista dobit pala

Dodajte komentar

Kompanija PepsiCo izvijestila je u srijedu o rastu prihoda u četvrtom tromjesečju prošle godine za 5 posto, zahvaljujući većoj potražnji za grickalicama i sokovima, dok je čista dobit pala.

Taj američki proizvođač bezalkoholnih pića objavio je kako je obim prodaje na svjetskom nivou porastao tri posto za grickalice i jedan posto za napitke.

Zahvaljujući tome, ukupni prihodi iznosili su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu 19,52 milijarde dolara, što je 5 posto više nego godinu dana prije.

Čista dobit kompanije iznosila je, pak, 1,4 milijarde dolara, dok je godinu dana prije bila 1,72 milijarde. Pad dobiti kompanija objašnjava troškovima nagodbe u vezi penzija i otplatom dugova.
PepsiCo, Coca-Cola i ostali veliki proizvođači pića i gotove hrane nastoje se prilagoditi i ići u korak s promjenama u prehrambenim navikama.

Iz PepsiCoa su saopštili kako rade na smanjenju količine šećera koja se koristi za proizvodnju napitaka širom svijeta.

Nakon dobrih rezultata u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, PepsiCo je objavio kako očekuje da će ukupni prihodi zabilježiti rast od najmanje tri posto, ako se izuzme uticaj promjena kurseva valuta i strukturnih promjena.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *