Pregled štampe za 16. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Elektrane ćemo kupiti dva puta

Nevladina organizacija “Perućica, kojom rukovode Milan Kastratović i Milutin Kočanović, zamjerila je ministarki ekonomije Dragici Sekulić što se javno hvali da će privatne mini hidroelektrane poslije 25 godina ostati u vlasništvo države. Oni su naveli da će ih država i potrošači električne energije svojim subvencijama već “tokom prvih deset godina kupiti dva puta”.

Do sada ispunili 76% obaveza

Global Ports Holding, većinski vlasnik Port of Adria, ispuniće investicioni program nakon rekonstrukcije južne obale Gata 1, koja će početi uskoro, saopštili su iz kompanije.

Ne znamo da je Porto povlašćen

Opština Tivat nema ništa sa obračunom i naplatom takse za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema za crnogorsko primorje i sva odgovornost za to je na Javnom preduzeću Regionalni vodovod iz Budve.

Nelegalni smještaj se otvoreno nudi online

Postoje sajtovi na kojima se može naći preko 2.000 kreveta gdje se vrlo otvoreno nudi izdavanje, najčešće neregistrovanog smještaja. U radu turističkih agencija se to ne može desiti, jer je ldjučan uslov da posredujete u izdavanju smještaja koji je registrovan i koji ima potrebne dozvole za rad, kazali su predstavnici tuističkih agencija.

Dnevne novine

Marković: Stub ekonomije je razvoj infrastrukture

Vlada je razvoj infrastrukture, posebno one koja će Crnu Goru povezati sa regionom i Evropom i učiniti je dostupnijom, definisala kao jedan od stubova ekonomske politike, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na drugoj sjednici Nacionalne investicione komisije kojom je predsjedavao.

Platni promet u januaru iznosio 1,74 milijarde

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u januaru iznosila je 1,74 milijarde eura, 44,4 odsto manje nego u decembru, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Kran vrijedan 6,4 miliona eura stigao u barsku luku

Novi mobilni lučki kontejnerski kran proizveden u halama renomirane njemačke kompanije Liebherr, dopremljen je juče u Port of Adria. Ukupne nosivosti 70 tona, sa dosegom od 42 metra prema moru, odnosno 14 metara na kopnu i opcijom da obavlja istovar dva kontejnera istovremeno, ovaj kran omogućava servisiranje većih kontejnerskih brodova.

Dan

Plaćanje poreskog duga na 60 rata

Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv poreskim dužnicima za podnošenje zahtjeva za reprogram duga. Pozvana su sva zainteresovana preduzeća i građani, koji imaju neplaćena poreska potraživanja dospjela za plaćanje, da podnesu zahtjev za reprogram.

Propala još jedna turistička sezona

Direktor nevladine ogranizacije Centar za razvoj Durmitora Darko Stijepović tvrdi da je zimska sezona na Žabljaku propala, te da je, kako je naveo, u Tivtu bilo više noćenja za jedan dan, nego na Žabljaku za cijeli mjesec.

Razvoj infrastrukture prioritet

Vlada je razvoj infrastrukture, posebno one koja će Crnu Goru povezati sa regionom i Evropom i učiniti je dostupnijom, definisala kao jedan od stubova ekonomske politike, kazao je premijer Duško Marković na drugoj sjednici Nacionalne investicione komisije kojom je i predsjedavao. Sjednici je u svojstvu posmatrača prisustvovao šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, koji je pozitivno

Pobjeda

Uložili 44 miliona eura, prihod skočio na 56 miliona

Kompanija M-tel završila je prošlu godinu sa 3,5 miliona eura profita, dok su poslovni prihodi kompanije iznosili 56 miliona, rekao je izvršni direktor M-tela Vladimir Lučić.

Platni promet manji 44 odsto

Platni promet u januaru bio je 1,74 milijarde eura, što je 44,4 odsto manji nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke. Za 20 radnih dana realizovano je 2,14 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu.

Pet kandidata za senatora DRI

Na konkurs za člana Senata Državne revizorske institucije prijavilo se, kako saznaje Pobjeda, pet kandidata Zoran Jelić, Neli Ćuković, Sonja Smolović, Milan Kastratović i Aleksandar Vučinić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *