Lučić: Uložili 44 miliona eura, prihod skočio na 56 miliona

1 komentar

Kompanija M:tel završila je prošlu godinu sa 3,5 miliona eura profita, dok su poslovni prihodi kompanije iznosili 56 miliona, rekao je izvršni direktor M:tel-a Vladimir Lučić.

Prošla godina nam je bila najuspješnija od osnivanja. Ostvarili smo rekordne rezultate, povećali prihode 30 odsto, a operativni profit nam je bio tri puta veći nego u 2015. – kazao je Lučić Pobjedi.

Naglasio da su pozitivni rezultati ostvareni na osnovu investicija u poslednje tri godine, a ne racionalizacijom troškova.

Lani smo imali rekordnih 44 miliona eura investicija, najviše od 2007, kad je osnovana kompanija. Najviše smo investirali u izgradnju optičke mreže, kojom smo pokrili  80 odsto domaćinstava – izjavio je Lučić i naglasio da su i u ovoj godiuni nastavili izgradnju optičke mreže, a prioritet će im biti sjever države.

M:tel je do 2014. bio pretežno mobilni operator, a u fiksnoj telefoniji, koju smo bazitali na bežičnom vajmaksu, imali smo mali udio na tržištu. Poslednjih godina smo imali značajne investicije u fiksnu telefoniju i internet, jer smo svjesni da je tu prostor za širenje poslovanja i zahvaljujući tome smo povećali prihod i profit – rekao je Lučić i istakao da je razvijanje optičke infrastrukture zahtjevan i skup proces.

Ali bilo je očigledno da, ako smo u mobilnoj telefoniji kao treći operater došli do tržišnog udjela od skoro 30 odsto, možemo računati na značajan udio u fiksnoj  telefoniji – rekao je Lučić i naglasio da je ulazak u fiksnu telefoniju važniji.

Sada faktički i u fiksnoj telefoniji i internetu imate tri jaka konkurenta kao i u mobilnoj, što će doprinijeti povećanju brzine interneta, kao što se već desilo lani i nastavlja se ove godine – kazao je Lučić i dodao da M:tel ima više od 40 hiljada korisnika fiksne telefonije, interneta i tv servisa.

Najveći prihod je od interneta, televizije i rasta broja postpejd  korisnika. Pad prihoda je, kao kod svih operatora, zabilježen kod pripejda, koji postaje sve manje atraktivan, čak i za mlađu populaciju – poručio je Lučić.

Istakao je da je, osim ulagtanja u fiksnu infrastrukturu, jedana od glavnih investicija  lani bila kupovina radio-frekvencija na tenderu Agencije za elektronske komunikacije.

Sa 11 miliona eura kupili smo izuzetno kvalitetan ospeg frekvencija, koji će nam omogućiti da do juna razvijemo 4G mrežu izuzetnog kvaliteta i pokrijemo puteve i prigradska naselja 4G signalom-naveo je Lučić i podsjetio da su sva tri operatera platila 50,65 miliona eura petogodišnju licencu za korišćene radio – frekvencija za mobilnu mrežu.

Moram da pohvalim državu, jer je to rekord u regionu kad se uporede prihodi i broj stanovnika. To pokazuje da je država ovdje napravila konkurentno tržište, jer čim su sva tri operatora dali toliki novac znači da vjeruju u ovo tržište – smatra Lučić i podvlači da imaju izuzetnu saradnju sa EKIP-om i Vladom.

Na ovom malom tržištu imate dva svjetska i jednog regionalnog igrača u mobilnoj telefoniji. To je moguće samo ako je država napravila konkurentno okruženje, u kome je svako siguran da će ako investira i bude dobar prema korisniku dobiti dio tržišnog kolača – kazao je Lučić, koji smatra da treba raditi na promociji značaja fiksnog interneta za život građana, jer je to jedan od ključnih elemenat razvoja, posebno Crne Gore kao turističke zemlje.

Širokopojasni internet do svake kuće ima isti značaj kao izgradnja  auto-puta. Postoji jedna vrsta biznis barijere na lokalnom nivou  i neshvatanja značaja inteneta. Kada dođete sa projektom ulaganja u širokopojasni internet u neki grad, opštinska administacija to čests ne shvata kao veliki benefit – upozorio je Lučić. 

Vlasnici M:tela zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori

Vlasničku strukturu M:tel-a čine Telekom Srbija sa 51 odsto učešća i Telekom Srpske sa 49 odsto.

Vlasnici M:tela su izuzetno zadovoljni našim položajem na crnogorskom tržištu, jer smo uspjeli da napravimo stabilnu kompaniju sa bitnim tržišnim udjelom – kazao je Lučić i dodao da je siguran da vlasnici kompanije planiraju da još dugo budu na crnogorskom tržištu, što pokazuju i  investicijama.

Postojanje operatora u Crnoj Gori nam je bitno i zbog naših korisnika u Srbiji i BiH koji dolaze u Crnu Goru na odmor – naglasio je Lučić.

Nema mjesta za četvrtog operatora, očekuje ukrupnjavanje

Lučić smatra da na crnogorskom tržištu nema mjesta za još jednog operatora.

Postojanje tri velika operatera u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji je stvarno izuzetan uspjeh na ovom tržištu. Ja očekujem u narednih 15 godina dalje ukrupnjavanje kompanija i meni djeluje da će za deset do 15 godina u Crnoj Gori biti dva fiksno-mobilna infrastrukturna operatera – naveo je Lučić.

Noviteti u 2017. mobilno plaćanje i ICT Hab

M:tel u ovoj godini omogućava korisnicima prvi put u Crnoj Gori  mobilno plaćanje mPAY.

To je jedinstven projekat jer smo pretvorili mobilni telefon u platnu karticu – kazao je Lučić i najavlojuje da je sljedeći korak povezivanje M:tela sa bankama.

Cilj nam je da mobilni telefon bude nacionalna platna kartica, tako da će korisnici u drugoj fazi moći da biraju da li će da im se prazni limit na postpejdu ili bankovni račun. Nacionalna kartica je pozitivna i za državu, jer plaćanje bilo kojom drugom karticom, bila master ili viza, znači da se određeni procenat od transakcije odliva u inostranstvo, a plaćanjem telefonom sve ostaje u državi – naglasio je Lučić.

Najavio je da će do juna M:tel otvoriti ICT Hab, biznis inkubator za razvoj digitalnih servisa i proizvodnju iz oblasti informaciono-komunikacionoih tehnologija.

Napravićemo prostor  gdje će startapovi moći da dođu da rade, kreiraju svoju ideju, a mi ćemo probati da sa nizom firmi napravimo fondove, koji će poslije zanimljive ideje i da finansiraju – objasnio je Lučić.

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kupiš telefon i dobiješ ga sa aplikacijom štetnom po telefon. I onda te mjesecima vuku oko servisa i na kraju ti ponude za zamjenu potpuno isti takav. Pogledajte screanshot ekrana telefona koji sam kupio @mtelCrnaGora (prijatelj… malo sutra).

    Čak ih ne interesuje što si osoba sa invaliditetom, pa te bez problema mjesecima maltretiraju da nebrojeno puta ideš u poslovnicu, kilometrima udaljenu, čak i kad im naglasih to!
    Ne to im nimalo ne smeta, jer Bože moj… njihov profit je jedino što ne smije tripti.

    TOTALNI BEZOBRAZLUK, DRSKOST I VREĐANJE INTELIGENCIJE KORISNIKA!!!!

    @mtstvojsvet #mtl #mts #mtelcrnagora #milivojecervić #vladimirlučić #montegram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *