Kako je fudbalski klub Liverpul umalo završio u rukama Bila Gejtsa

Dodajte komentar

Fudbalski klub Liverpul ponuđen je milijarderu Bilu Gejtsu tokom perioda finansijske krize pod vlasništvom Džordža Žileta i Toma Hiksa. Amerikanci su klub kupili za 219 miliona funti 2007, a samo tri i po godine kasnije, Vrhovni sud u Londonu odobrio je 300 miliona vrijedno preuzimanje od strane investicione kompanije “New England Sports Ventures” (NESV), današnja “Fenway Sports Group”.

Između vlasnika su bila česta neslaganja, pa iako su obojica željela da prodaju klub, Hiks nije želio da proda svoj udio u vlasništvu Žiletu, a ni Žilet ne želi da proda svoj udio Hiksu. U međuvremenu, prodaja je postajala sve neophodnija jer dvojica nisu mogla da vrate novac koji su pozajmili za kupovunu.

U dokumentima sa suđenja na kojem je klub preuzet od strane američke investicione kompanije, a u koje je uvid ima “The Times”, Liverpul je ponuđen Gejtsu na proljeće 2010. godine.

Američki hedž fond (investicioni fond za ograničen broj ulagača) Mil Fajnenšal, koji je pomagao Žiletu da refinansira dug za kupovinu kluba, pokušao je da zadrži Liverpul u vlasništvu NESV, ali kako su napori bili neuspješni, uslijedila je tužba protiv Žileta koji je optužen da duguje fondu “kamatu na učešće”, na osnovu 70 miliona dolara vrijedne pozajmice i činjenice da je klub prodat ispod tržišne vrijednosti.

Tajms izvještava i kako je predsjednik kluba Ser Martin Brouton potvrdio da je Liverpul kontaktirao Bila Gejtsa i izvršnog direktora Njuingland Pejtriotsa Boba Krafta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *