Pregled štampe za 15. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prva prodaje Titeksov plac

Prva banka oglasila je prodaju nekadašnjeg Titekso vog odmarališta u Bečičima naspram hotela Splendid, koje je prije tri godine zbog nevraćenog kredita zaplijenila od firme Slobšar&Cok, kontro verznog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Nema plana, Vladi se ne žuri

Vladin Savjet još nije usvojio predlog plana privatizacije za ovu godinu, a iz izvršne vlasti tvrde da njegova izrada ne kasni.Izrada plana privatizacije ne kasni jer nijednim aktom nije propisan, niti je na bilo koji drugi način određen rok u kojem bi trebalo da bude donijet godišnji plan privatizacije, rekli su Vijestima iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Tužilac tek sad traži podatke

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović tražio je od manjinskog akcio nara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića da mu nakon obnovljene krivične prijave od 14. aprila 2009. protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića i odgovornih u EPCG, dostavi relevatne podatke i raspoloživu materijalnu dokumentaciju.

Dnevne novine

Česte izmjene zakona tjeraju investitore

Česte izmjene zakonskih propisa na državnom i lokalnom nivou ili poreskih uslova u smislu povećanja, čine poslovni ambijent Crne Gore neatraktivnim i takve situacije treba izbjeći, smatra Budimir Raičković, predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore.

Poboljšanje infrastrukture je ključno pitanje razvoja država

Loša infrastrukturna povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) predstavlja prepreku za bolju saradnju i razvoj obje države, ocijenili su crnogorski premijer Duško Mar ković i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodatno jačati saradnju Crne Gore i Rumunije

Jačanje saradnje između Crne Gore i Rumunije u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine je nephodno, imajući u vidu postojeći Sporazum dvije vlade u toj oblasti, ocijenio je rumunski ambasador u Podgorici Ferdinand Nagi na sastanku sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem.

Dan

Smanjuju troškove, a zapošljavaju još 100 radnika

Novim pravilnikom o sistematizaciji uprava Elektroprivrede je predvidjela da poveća broj zaposlennh za oko stotinu, pokazuju podaci iz tog dokumenta. U EPCG je prema podacima od kraja novembra zaposleno 976 ljudi, dok je novim pravilnikom o sistematizaciji predviđeno oko 1.080 radnih mjesta.

Zbog struje i goriva standard sve lošiji

Za januar i februar u narodu se kaže da su “najduži mjeseci u godini zbog povećanih troškova i smanjenog obima rada, odnosno prihoda, a Vlada je svojim mjerama sanacije javnog duga i budžetskog deficita učinila da ti mjeseci postanu još “duži, smatraju sagovornici “Dana”.

Dug blokiranih preduzeća uvećan za 551 milion

Na kraju januara ove godine ukupan iznos duga po osnovu koga su preduzećima i preduzetnicima blokirani računi iznosio je čak 623,72 miliona eura. Dug je neznatno, odnosno za 0,73 odsto, manji u odnosu na kraj prošle godine, kada je iznosio 628,28 miliona. Međutim, dug preduzeća u blokadi uvećan je za čak 551,48 miliona u odnosu na kraj 2005. godine kada je ukupan dug blokiranih preduzeća iznosio 72,24 miliona eura.

Pobjeda

Klikom do vize

Kada bi liberalizovali vizni režim za zemlje koje najviše troše u turizmu, ukinuli bi sezonalnost, a prihod u budžetu bi bio veći za 160 miliona eura poručuje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović. Turisti koji najviše troše su iz Kine, Indije i SAD, a dolaze nakon septembra, čime bi ukinuli sezonalnost.

Iz naziva makli Montenegro

Na Montenegro berzi juče je objavljeno da je osiguravajuća kuća Sava Montenegro promijenila ime. – AD za osiguranje Sava Montenegro promijenilo je naziv u Sava osiguranje – objavljeno je na sajtu berze.

Počeli pregovori o Luci Bar

Pregovori predstavnika Vlade sa poljskim OT Logistikom, koji je jedini dostavio ponudu za kupovinu Luke Bar i Montekarga, počeli su juče, kazao je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović. On je objasnio će se prvo razgovarati o ponudi za Luku Bar, a potom za Montekargo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *