Pregled štampe za 14. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ko ne bude radio biće zamijenjen

Siva ekonomija, nedovoljna vladavina prava, nejednak tretman za sve privrednike, neuređeno tržište rada, nepredvidiv poslovni ambijent u oblasti oporezivanja, nedovoljna efikasnost javne administracije, loša saobraćajna infrastruktura… glavni su problemi u poslovanju prema Izvještaju o poslovnom ambijentu za 2016. godinu Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori koji je juče predstavljen.

Dug raste iznad 70 odsto do 2018.

Značajne potrebe za finansiranjem, uglavnom iz stranih izvora, podići će javni dug Crne Gore iznad 70 odsto BDP-a do 2018. godine, ocijenila je Evropska komisija. Prema posljednjim projekcijama Ministarstva fi nansija, javni dug na kraju 2016. godine iznosi 2,48 milijardi eura ili 66,6 odsto
BDP-a.

Određuju granice i nazive vinogorja

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je zainte resovane proizvođače grožđa i vina, naučne i stručne institucije, privredni subjekti i druge zainteresovane da im dostave predloge za nacrt granica predloženih vinogradarskih područja toplijeg klimata, za preporučene sorte, kao i nazive budućih vinogradarskih područja.

Dnevne novine

CRNOGORSKO ZLATO NA SLOBODI U APRILU

Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, odnosno 1.090 tona zlata, koje su založene za kredit kod švajcarske Credit Suisse banke, biće oslobođene za nepuna dva mjeseca, sa opšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finanasija.

Plovidba u plusu skoro pola miliona

Crnogorska plovidba završila je treći kvartal prošle godine sa dobitkom od 492.700 eura, dok je u istom periodu 2015.godine zabilježila gubitak od 5,36 miliona eura, pokazuje novi izvještaj o poslovanju Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV). Kako se navodi na sajtu KHOV-a, poslovni prihodi kompanije su na kraju septembra iznosili 3,25 miliona eura, i bili su 33,4 odsto manji nego u uporednom periodu.

Rudnik uglja treba da bude dio Elektroprivrede

Rudnik uglja Pljevlja treba da bude dio Elektroprivrede (EPCG), jer to čini jednu tehnološku cjelinu, smatra premijer Duško Marković. On je ocijenio da je to njegov, ali i stav Vlade.

Dan

Dužnici imaju 45 dana da podnesu zahtjev

Ministarstvo finansija objaviće u srijedu javni poziv za reprogram poreskih potraživanja, pri čemu će poreski obveznici u roku od 45 dana imati mogućnost da podnesu zahtjev za njihov reprogram.

Neizvjesna sudbina 180 radnika

Održavanje željezničkih voznih sredstava ove godine trebalo bi da se spoji sa Željezničkim prevozom i željezničkim preduzećem Montekargo kako bi se smanjili troškovi administracije i kako se ne bi dešavalo da u OŽVS i ŽPCG plate kasne, kao što je bilo slučaj prošle godine. Međutim, imajući u vidu da su se okolnosti promijenile, odnosno da je u Željezničkom prevozu do 100 radnika koji su tehnološki višak, a Montekargo na korak do privatizacije, a da se broj radnika se neće mijenjati u naredne tri godine, zaposleni u OŽVS strahuju za svoja radna mjesta.

Tražiće ukidanje nacionalnih penzija

U postizbornom periodu, koji se odlikuje fiskalnim restrikcijima kojima su najviše pogođeni najugroženiji slojevi društva, država, umjesto uvođenja poreza na luksuz ili prinudne naplate stotina miliona poreza od režimskih tajkuna, čašćava navodno istaknute umjetnike i bivše sportiste raznim beneficijama, sve do nacionalnih penzija, sa skoro milion eura godišnje, smatraju u Demosa.

Pobjeda

U istom danu započet i završen sudski postupak

Sutkinja Dijana Raičković mogla bi da donese presudu zbog propuštanja u korist Atlas banke koja tuži Vojnu bolnicu Meljine za 1,4 miliona eura koje je Prva banka naplatila od Atlasa, čiji je depozit bio sredstvo obezbjeđenja za kredit bolnice.

Danas pregovori sa Poljacima

Pregovori sa poljskim OT Logistikom, koji je jedini dostavio ponudu za kupovinu državnog udjela u Luci Bar i Montekargu, trebalo bi da počnu danas, kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

MANS: Nemamo štednju

MANS nema u bankama bilo kakvu štednju niti oročena sredstva, pa time ni kamate po tom osnovu saopštili su Pobjedi iz ove NVO tragom informacije da NVO i druge neprofitne organizacije u bankama imaju 46 miliona eura depozita. Sva sredstva su namijenjena za konkretne projekte i troše se predviđenom dinamikom objasnili su iz MANSa i naglasili da nije u redu da NVO stiču novac od kamata na depozite, već da ih troše na aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *