Peugeot Citroen kupuje Opel

Tradicionalna njemačka automobilska marka Opel uskoro bi se mogla naći u vlasništvu francuskog automobilskog koncerna PSA Peugeot/Citroen, javljaju u utorak njemački mediji pozivajući se na izvore u upravi General Motorsa, vlasnika marke Opel.

“PSA preispituje moguću kupovinu Opela”, potvrdio je za agenciju AFP portparol kompanije u Parizu.
Prije toga je agencija Reuters javila kako su pregovori o prodaji Opela, koji se od 1929. nalazi u vlasništvu američkog General Motorsa već uznapredovali te da je potpisivanje kupoprodajnog ugovora “pitanje dana”.

General Motors je prije nekoliko dana objavio kako je s markama u Evropi, uz koje pored Opela pripada i britanski Vauxhall, ostvario gubitak od 240 miliona eura, što se najviše povezuje s padom vrijednosti funte. GM uprkos tomu očekuje da će od sljedeće godine marke Opel i Vauxhall početi da posluje sa dobitkom.

PSA, prema informacijama agencija, planira otkup i marke Vauxhall, koji za britansko tržište proizvodi modela iz Opelove linije.

GM od 90-tih godina pokušava da obnovi marku Opel, sa sjedištem u Ruesselsheimu pored Frankfurta, a u sklopu mjera štednje je bio prisiljen da zatvori nekoliko pogona u Evropi, između ostalog i onaj u njemačkom Bochumu.

PSA je, nakon Volkswagena, najveći proizvođač automobila u Evropi.

Check Also

Montenegr Airlines neće povećavati cijene karata

Iako su neke svjetske aviokompanije najavile da će podići cijene karata zbog rasta troškova za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *