Srbija daje Aerodrom Nikola Tesla na koncesiju 25 godina

Dodajte komentar

Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog aerodroma u trajanju od 25 godina, prenio je portal Tango Six.

Prema uslovima koncesije, u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda, što znači da iz trke ispadaju kompanije “ADP” /jedan od koncesionara zagrebačkog aerodroma “Pleso”/, kao i turski konglomerat “TAV” koji upravlja aerodromima u Makedoniji.

U javnom pozivu za koncesiju, preciznije obaveze budućeg koncesionara biće finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje cjelokupnom infrastrukturom Aerodroma “Nikola Tesla” i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.

Koncesionar će biti dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na koje će prenijeti pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma “Nikola Tesla”, a po isteku koncesije pravo korišćenja će se vratiti na Republiku Srbiju.

Portal Tango Six navodi da će se proces dodjele koncesije odvijati u dvije faze – u prvoj fazi biće dostavljane neobavezujuće ponude, dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude.

Rok za predaju neobavezujućih ponuda je 60 dana, počev od 10. februara, kada je objavljen poziv, a za otkup tenderske dokumentacije biće potrebno uplatiti 1.000 evra.
Kompanije ili konzorciji zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da posjeduju više od 500 miliona eura kapitala.

Krajem decembra prošle godine Skupština Srbije je na prijedlog Vlade po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o upravljanju aerodromima kojim se predviđa mogućnost davanja srpskih vazdušnih luka u koncesiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *