Smjene u Poreskoj upravi zbog loše naplate poreza

Dodajte komentar
Poreska uprava

Zbog loše naplate poreza od 2014. godine, spremaju se smjene u Poreskoj upravi, saznaje “Dan” u Ministarstvu finansija.

Prema nezvaničnim informacijama, mijenjaće se direktori resora zaduženi za efikasnu naplatu poreza, kao i načelnici pojedinih područnih jedinica.

Početkom ove nedjelje za vršioca dužnosti direktora za praćenje poreskih propisa i inspekcijski nadzor imenovan je Sreten Grebović. On je na tom mjestu zamijenio Đorđija Žurića. O Žurićevoj smjeni “Dan” je pisao još sredinom prošle godine, međutim iz Poreske uprave su reagovali na tu vijest tvrdeći da je Žurić na godišnjem odmoru i da nije smijenjen, te da direktor PU Miomir M. Mugoša nema nadležnost da smjenjuje svoje pomoćnike, jer je to u nadležnosti Ministarstva finansija.

Kadrovske promjene u Poreskoj upravi do sada nijesu donijele značajne rezultate. Poreska uprava je od 2010. godine promijenila četiri direktora, a dug je povećan za 291 milion eura. Na kraju 2010, kada je na čelu PU bila Marijana Pešalj, evidentiran je dug od 296 miliona eura, dok je na kraju 2011. godine, kada je Pešalj zamijenio Dejan Marinović, dug je bio veći za 74 miliona eura. Rekordan porast poreskog duga zabilježen je 2014. godine, kada je na čelu PU bio Milan Lakićević, koji je podnio ostavku krajem 2015. godine. Lakićevića je zamijenio Mugoša. Tokom prošle godine, kada je Mugoša obavljao funkciju, osnovni poreski dug smanjen je za svega 12 miliona eura.

Prema podacima Državne revizorske institucije, na kraju 2015. godine poreski dug iznosio je čak 777,6 miliona eura, od čega je naplativo svega 236 miliona eura. Preko 500 miliona eura smatra se potpuno nenaplativim jer su to uglavnom potraživanja prema preduzećima koja već godinama ne obavljaju djelatnost i nemaju imovinu.

 

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *