Pregled štampe za 13. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Neće gasovod kroz svoja sela

Mjesna zajednica Krtoli očekuje od Opštine Tivat da I podrži njene zahtjeve upućene Vladi, kako bi se promijenio plan trase budućeg gasovoda Nabuko (Turska Austrija). Ovaj gasovod, prema aktuelnom planu, treba da prođe kroz naselja i turističke zone u Krtolama (Tivat) i Grblju (Kotor).

Milošević na čelu banke Universal

Bivši viceguvemer Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milosevic novi je predsjednik borda direktora Universal banke.

Nema bitnih mjera za spas ekonomije

Sirenje poreskog obuhvata u državi gdje je siva ekonomija dostigla nivo iz 90-ih, neselektivna naplata poreskog duga koji je gotovo na nivou godišnjeg tekućeg budžeta, spro vođenje radikalnih mjera za pravilan obračun poreza u cilju suzbijanja poreske evazije samo su neke u nizu mjera kojih nema u Vladinom planu konsolidacije, kazao je u intervjuu za Vijesti poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović i bivši predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju.

Dnevne novine

Znatno manji promet na aerodromu u Tivtu

Aerodrom Tivat u januaru je zabilježio znatno manji promet nego u istom mjesecu prošle godine, prvenstveno zbog loših vremenskih prilika, koje su dovodile do otkazivanja letova ili njihovog preusmjeravanja u Podgoricu.

Domaćinstva duguju 132,47 miliona eura

Ukupan dug za utrošenu električnu energiju krajem prošle godine iznosio je 180,39 miliona eura, od čega se na domaćinstva odnosi 132,47 miliona eura, saopšteno je agenciji Mina biznis u Elektroprivredi (EPCG).

Rast agrobudžeta je značajno ohrabrenje

Benefiti koje će crnogorski poljoprivredni proizvođači imati članstvom Crne Gore u Evropskoj uniji jedan su od pokazatelja važnosti nastavka procesa evropskih intergracija Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović gostujući juče na Radiju Crne Gore, u emisiji “Nedjeljom o selu i poljoprivredi”.

Dan

Od uglja zaradili 486, a Opštini platili 17,7 miliona

Opština Pljevlja je od kompanije Rudnik uglja, u periodu od nepunih 13 godina, prihodovala oko 17,7 miliona eura po osnovu različitih vrsta naknada, poreza i koncesija, dok je istovremeno rudarska kompanija od prodaje pljevaljskog uglja prihodovala najmanje 486 miliona eura, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Koncesionari duguju 8,04 miliona

Uprava za šume je u prošloj godini prihodovala ukupno 5,94 miliona eura.
Od tog iznosa, kako je navedeno u izvještaju o radu, koji je usvojen na sjednici Vlade prošlog četvrtka, prihod od naknade za korišćenje šuma iznosio je 4,77 miliona. Od tog iznosa, 70 odsto prihoda koji je ostvaren od naknada za korišćenje šuma od svih koncesionara pripada lokalnim zajednicama, što znači da je u budžet uplaćeno 30 odsto, odnosno 1,43 miliona eura, dok su lokalne zajednice dobile.3,34 miliona.

Saradnja sa tur-operatorima na ruskom tržištu

Montenegroerlajnz je uspio da uprkos velikoj konkurenciji uspostavi saradnju sa najvećim tur-operatorima na ruskom tržištu, a u planu je otvaranje saobraćaja ka trećem gradu u toj zemlji, saopštio je direktor predstavništva nacionalne aviokompanije u Rusiji Božidar Koljević za časopis MA, Luxury Inflight.

Pobjeda

Uskoro rezultat revizije troškova parlamenta

Državna revizorska institucija započela je postupak revizije u Generalnom sekretarijatu predsjednika države, Skupštini Crne Gore, Ministarstvu odbrane, JP Regionalni vodovod-Budva. Uto| ku je i revizija KBC Podgorica, kao i paralelna revizija uspjeha.

Da nastavimo integraciju i iskoristimo izdašne fondove

Izvoz na “kućnom pragu dobrim dijelom poboljšava spoljnotrgovinski bilans naše zemlje, pa 11 odsto pokrivenosti uvoza izvozom nije realan pokazatelj, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.On je u razgovoru za Radio Crne Gore istakao da će poljoprivrednici koji primaju minimalnu premiju ponovo imati pravo i na staračku nadoknadu.

CRBC upozorava da su danas dalekovodi pod naponom

Kompanija China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch (CRBC) upozorila je građane da se danas ne približavaju dalekovodima Mrke, Mrke Smokovac i Mrke- Moračica Vjeternik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *