AmCham Montenegro održao konferenciju „Otvoreno sa Premijerom“

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je konferenciju „Otvoreno sa Premijerom“, sa počasnim gostom predsjednikom Vlade Crne Gore, gospodinom Duškom Markovićem. AmCham Montenegro imao je zadovoljstvo da ugosti brojne predstavnike privatnog sektora, državne uprave i diplomatskog kora.

Tema konferencije bila je predstavljanje „Izvještaja o poslovnom ambijentu u 2016. godini“, publikacije koja identifikuje izazove sa kojima se kompanije članice AmCham Montenegro susrijeću pri poslovanju u Crnoj Gori. AmCham Izvještaj o poslovnom ambijentu u 2016. godini, koji se izrađuje za dvogodišnji period, je četvrti izvještaj ove vrste koji je Američka privredna komora pripremila od svog osnivanja 2008. godine.

Izvještaj o poslovnom ambijentu predstavlja najvažniji dokument za perod od dvije godine u oblasti zagovaranja interesa kompanija članica. Kroz Izvještaj AmCham kompanije članice su ocijenile stanje u oblastima koje utiču na poslovni ambijent, i to: vladavina prava, ljudski resursi, oporezivanje, građevinarstvo i nekretnine, zdravlje, infrastruktura kao i ostale važne uslove za poslovanje. Ovakvim pristupom identifikovane su i pozitivne i negativne strane poslovanja, samim tim i prioriteti koje bi Vlada Crne Gore trebalo da ima u predstojećem periodu.

Zaključke i preporuke Komore, gostima je prezentovala predsjednica AmCham Montenegro gđa Katarina Bulatović. „Ključni preduslov za unapređenje poslovnog ambijenta jeste intenzivna saradnja i pravovremena konsultacija donosioca odluka sa biznis zajednicom u Crnoj Gori“, istakla je Bulatović, kao glavnu poruku Izvještaja AmCham-a.

Pored toga, kroz Izvještaj su primjećene mogućnosti za poboljšanje uslova za poslovanje u oblasti vladavine prava, kroz jednaku primjenu zakona i jednake uslove za učesnike na tržištu, u oblasti ljudskih resursa, kroz neophodne izmjene zakonodavnog okvira u oblasti rada, te je ukazano da se sistem oporezivanja mora učiniti transparentnijim i predvidljivijim. U sektoru građevinarstva i nekretnina apelovano je za povećanje efikasnosti administracije zadužene za podršku turističkim projektima, u oblasti zdravlja je preporučeno unapređenje transparentnosti u procesu donošenja odluka u farmaceutskoj politici, dok se u segmentu infrastrukture prepoznaje potreba za kvalitetnim regulisanjem pitanja tretmana otpadnih voda i čvrstog otpada.

 

U intervjuu koji je vođen izmjeđu predsjednika Vlade Crne Gore  Nj.E. gdin Duška Markovića i predsjednice AmCham Montenegro gđe Katarine Bulatović, postavljena su brojna pitanja o budućim planovima nove Vlade u pomenutim oblastima. Predsjedik Vlade Nj.E. gdin Duško Marković uputio je zahtjev za intenzivnu saradnju sa kompanijama članicama AmCham Montenegro: „Želimo neposrednu komunikaciju koja će podiči naše partnerstvo na zavidan nivo. Pozivam vas da nam dostavite spisak predstavnika koji će sarađivati sa Vladom na izradi zakona.“ Dodao je: „Da napravimo sinergiju znanja i iskustva koja će omogučiti zajednički napredak.“

Gostima se obratila i počasna predsjednica AmCham-a Nj.E. gđa Margaret En Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. „Sjedinjene Američke Države sa Crnom Gorom dijele mnoge ciljeve, od kojih je jedan jačanje naših komercijalnih partnerstava i povećanje ekonomske saradnje između naših država. U ostvarenju ovog cilja oslanjamo se na Američku privrednu komoru, čije članstvo aktivno prati stanje u poslovnom ambijentu kroz dvogodišnji Izvještaj i druge zajedničke aktivnosti.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *