Kolike su plate ministara u vladi Duška Markovića

Dodajte komentar

Od stupanja na funkciju, 11 članova Vlade Crne Gore predalo je izvještaje o prihodima i imovini Agenciji za sprečavanje korupcije, dok osam njih, uključujući i premijera Duška Markovića, to nije učinilo.

Izvještaje su predali potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, finansija Darko Radunović, nauke Sanja Damjanović, kulture Janko Ljumović, ekonomije Dragica Sekulić, održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, odbrane Predrag Bošković, javne uprave Suzana Pribilović i sporta Nikola Janović.

Husović i Bošković su jedini novi-stari članovi Vlade koji su podnijeli nove izvještaje o prihodima i imovini nakon stupanja na funkciju u novembru prošle godine.

Njihov primjer nijesu slijedili premijer Duško Marković, potpredsjednici Vlade Milutin Simović i Zoran Pažin, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, prosvjete Damir Šehović, zdravlja Kenan Hrapović, ljudskih i manjinskih prava Mehmed Zenka, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, evropskih poslova Andrija Pejović i ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju podnese Agenciji izvještaj o svojoj imovini i prihodima, kao i o imovini i prihodima bračnog i vanbračnog supružnika i djece ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu, prema stanju na dan izbora, imenovanja, odnosno postavljenja.

Javni funkcioner je dužan da prilikom prelaska na drugu javnu funkciju, kao i u slučaju izbora, imenovanja, odnosno postavljenja na još jednu javnu funkciju u roku od 30 dana od nastanka promjene o tome obavijesti Agenciju, navodi se u zakonu.

Zarade

Sudeći po izvještajima dostupnim na sajtu Agencije, najveću platu ima Osman Nurković 2.146 eura. Slijedi Srđan Darmanović sa 2.140 eura, Sanja Damjanović sa platom od 2.015, pa Janko Ljumović kome je mjesečna zarada 1.969 eura.

Plata Rafeta Husovića je 1.796 eura, Predraga Boškovića 1.766, Pavla Radulovića 1.750, Dragice Sekulić 1.739 i Nikole Janovića 1.583 eura.

Iznos zarade nijesu u izvještajima naveli ministar finansija Darko Radunović i ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Osim što je ministar, Osman Nurković je i predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, na osnovu čega prima 300 eura mjesečno.

Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, posjeduje dva stana od 70 i 60 kvadrata, kao i poslovni prostor od 29 kvadrata.

Ministarka nauke Sanja Damjanović od nepokretne imovine navela je da posjeduje 47 kvadrata.

Janko Ljumović prijavio je ukupan godišnji prihod 16.488 što je zaradio kao vanredni profesor na Univerzitetu Crne Gore. Osim toga, na autorski honorar prošle godine je prihodovao 3.200 eura. U svom vlasništu ima stan od 49 kvadrata.

Rafet Husović u svom vlasništvu ima stan od 90 kvadrata i kuću od 180 kvadrata.

Predrag Bošković, osim što je ministar, je potpredsjednik Evropske rukometne federacije, na osnovu čega prima godišnju naknadu od 4.950 eura. Na svoje ime ima stan od 63 kvadrata.

Izdavanje

Šef diplomatije Srđan Darmanović je u izvještaju naveo da je od profesorske plate prihodovao 1.750 eura u septembru i oktobru od Univerziteta Crne Gore, a zarađuje i od izdavanja stana u porodičnoj kući 450 eura mjesečno.

Od izdavanja stana u Podgorici zarađuje i Nikola Janović, koji po tom osnovu dobija 600 eura mjesečno, a u svom vlasništvu ima dva stana od 74 i 52 kvadrata.

I ministar finansija Darko Radunović ima dva stana, od 35 i 75 kvadrata. Dok njegova supruga Vesna takođe ima dva stana, kako se navodi u izvještaju.

Suzana Pribilović od izdavanja poslovnog prostora mjesečno zarađuje 791 euro.

Izvještaje ostalih članova Vlade vidjećemo tek za dva mjeseca, s obzirom da do kraja marta svi javni funkcioneri, po zakonu, moraju podnijeti godišnje izvještaje o imovini i prihodima.

Agencija je nedavno saopštila da je rok za dostavljanje izvještaja za javne funkcionere u Crnoj Gori 31. mart.

Zakonom je predviđena prekršajna kazna za javne funkcionere koji u toku vršenja javne funkcije ne podnose izvještaj jednom godišnje.

Radulović, Darmanović i Sekulić voze po dvoje kola

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović posjeduje dvoje kola „BMW 520xd touring“ i „nisan x-trail“. Isto toliko su prijavili šef diplomatije Srđan Darmanović, koji ima „mercedes E320 CDI“ i „audi A6“, kao i ministarka ekonomije Dragica Sekulić „audi A4“ i „kia sportaž“.

Za razliku od njih jedna kola na svoje ime imaju ministar finansija Darko Radunović „reno lagunu“, ministarka Javne uprave Suzana Pribilović „nisan juke“, a Sanja Damjanović „BMW Z3“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *