Pregled štampe za 10. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Podaci da se dostavljaju CBCG kvartalno i godišnje

Centralna banka donijela je novu odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o njima. Novina je da rezidenti-pravna lica obrasce dostavljaju na kvartalnom i godišnjem nivou elektronskim putem, preko internet portala pod nazivom: “Izvještavanje rezidenata, u skladu sa korisničkim uputstvom u vezi sa izvještavanjem rezidenata o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

A2A ostaje još šest mjeseci?

Vlada i italijanska kompanija A2A blizu su dogovora o produženju ugovora o saradnji u Elektroprivredi (EPCG) za šest mjeseci, saznaju Vijesti. Prema nezvaničnim informacijama, Italijani su zadovoljni pregovorima sa novom Vladom jer će dobiti pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci i što je za njih najvažnije, dobiće dio dividende od 40 miliona eura (Italijanima pripada 20 miliona).

Zetagradnja napustila brokerski posao

dnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića i sa njom povezana lica prodala su juče na Montenegroberzi oko 70 odsto akcija Buli and Beara, najveće brokersko-dilerske kuće u Crnoj Gori za 589 hiljada eura.

Dnevne novine

Vlada odlučna da stane na put divljoj gradnji

Vlada Crne Gore odlučna je da stane na put divljoj gradnji, koja je u Crnoj Gori posljednih godina uzela maha. Na jučerašnjoj sjednici Vlade, premijer Duško Marković zatražio je hitno djelovanje povodom ovog problema koji je trenutno najvidljiviji u Ulcinju. Takođe, premijer je zatražio da mu se dostavi spisak divljih graditelja u Ulcinju, kao i nazivi firmi koje izvode radove, te imena projektanata nelegalnih objekata.

Prioritet aktivnosti na snižavanju nivoa nekvalitetnih kredita

Centralna banka Crne Gore (CBCG) i Addiko banka nastaviće i u narednom periodu zajedničke aktivnosti na snižavanju nivoa nekvalitetnih kredita, čime bi se osnažio bankarski sistem, povećala finansijska stabilnost i dao doprinos razvoju privrede naše države, ocijenjeno na sastanku njihovih predstavnika.

Transbalkanski koridor šansa za CG

Gradnjom Transbalkanskog elektro-energetskog koridora proširuje se priča o povezanosti jer, osim povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom, dalekovodom se povezuje sa Bajinom Baštom u Srbiji i Višegradom u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić

Dan

Imovinu fabrike namještaju tajkunima

Uvođenje stečaja u fabriku “Radoje Dakić nakon više od decenije obustavljanja proizvodnje i blokade računa pokazuje da je vlast odlučila da vrijednu imovinu nekada čuvenog preduzeća proda tajkunima bliskim vlasti za male pare.
Povjerioci i grupa bivših radnika podgoričke fabrike navode da je odluka o uvođenju stečaja donijeta preko noći i da se tome niko nije nadao, imajući u vidu da je u Osnovnom sudu bila u toku sudska prodaja zemljišta i da su se brojni investitori zainteresovali za kupovinu.

Radnicima smanjili plate za 4,5 odsto

Zaposlenima u Elektroprivredi (EPCG) plate će se smanjiti za 4,5 odsto, odnosno u prosjeku za 40 eura, jer je prosječna zarada u energetskoj kompaniji 965,5 eura. Smanjenje zarada od 4,5 odsto je predviđeno novim kolektivnim ugovorom, koji je u srijedu potpisao predsjednik Sindikata zaposlenih EPCG Zoran Ostojić sa izvršnim direktorom kompanije Toninom Maljom.

U blokadi 623,7 miliona eura

U Crnoj Gori je na kraju januara u blokadi bilo 15,53 hiljade preduzeća i preduzetnika, zbog ukupnog duga u iznosu od 623,72 miliona eura.
Broj blokiranih računa povećan je za 0,65 odsto u odnosu na decembar, dok je ukupan dug smanjen za 0,73 odsto.

Pobjeda

CBCG da objavi koje su NVO ušteđele 46 miliona

Euro most pozvala je juče Centralnu banku da objave spisak NVO koje imaju ušteđevinu do 45,7 miliona eura, a tužioca Ivicu Stankovića da provjeri poslovanje ovih organizacija.

Stigle četiri prijave za senatora DRI

Rok za podnošenje prijava na konkurs za izbor člana Senata Državne revizorske institucije ističe danas, a već su stigle četiri prijave skupštinskom Odboru za ekonomiju, koji predlaže parlamentu kandidata.

Pošta uručila 320 hiljada pošiljki

Pošta je u prošloj godini uručila 319,83 hiljade pošiljki e-trgovine, što je 15,37 odsto više u odnosu na 2015. Tokom januara ove godine klijenti su poručili 33,5 hiljada e-pošiljki, odnosno 22,3 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali i 100 odsto više u odnosu na uporedni period 2014. – navode u saopštenju Pošte i ističu da ove usluge najviše koriste Podgričani, kojima u prosjeku dnevno uruče 400 e-pošiljki.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *