Pojedini analitičari predviđaju lošu budućnost dolara

Dodajte komentar

Za samo godinu dana, zbog pretjeranog rasta, dolar bi mogao kolabirati, procjene su finansijskih stručnjaka londonskog Monetarnog i finansijskog foruma. U razgovoru za CNBC, finansijski stručnjak David Marsh tvrdi kako ćemo za vrlo kratko vrijeme svjedočiti deprecijaciji dolara nalik onoj s početka 1980-ih.

Posljednjih nekoliko godina, dolar je rastao za 10 posto godišnje, pojasnio je, te dodao kako će se nastaviti jačati još godinu, do godinu i po, kada slijedi pad nalik padu dolara početkom ‘8o-ih godina.

Sve stvari koje predsjednik Trump želi da uradi, da zašti radnike u SAD-u, u tim će okolnostima vrlo teško moći da spriovede“, kaže Marsh.

Trumpova kampanja utemeljena je na ideju obnove domaće proizvodnje u SAD-u, međutim, mnogi ga optužuju da je upravo njegova politika zaslužna za dalji rast dolara, što je u suprotnosti s obećanjima.

Prema sporazumu koji su potpisale članice G5, kojim se nastoji presložiti poredak svjetskih valuta pokušaj je zaustavljanja ovih kretanja, ali Marsh smatra kako taj plan neće uroditi plodom.

“Za takav razvoj događaja neko će drugi biti kriv. Kina, Japan, Njemačka. Ponekad mislim da Trump pored svog kreveta ima kolo sreće s imenima krivaca, koje svaku veče okrene, pa okrivi nekog drugog, a ona, već drugi dan, druga tema”, kaže Marsh čiji stavovi o budućnosti dolara bitno odstupaju od vodećih ekonomskih analitičara.

Tako JPMorgan-ov ekonomski analitičar za Aziju, Tai Hui tvrdi da je dolar konsolidovan, a CIBC-ov Patrick Bennett, kako ekonomija SAD-a može izdržati rastući dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *