“Novi pregovori o euru – inače propast”

Dodajte komentar

U utorak 7. februara navršilo se tačno 25 godina od Mastrihtskih sporazuma na kojima je zasnovano uvodjenje zajedničke evropske valuta eura deset godina kasnije.

Uticajni glasovi koji zahtijevaju ponovno pregovaranje o tim osnovama množe se. Medju njima je i glas uticajnog njemačkog ekonomiste Hansa Venera Zina. U intervjuu za bečki Die presse, Zin tvrdi da su mastrihtski kriterijumi mrtvi i da nisu poštovani od samog početka. Da o euru treba ponovo pregovarati inače Evropi prijete nove opasne tenzije.

Oni su već pri ulasku u eurozonu prekršeni. To su ionako bili samo kriterijumi za ulazak. Najvažniji kriterijum bila je granica zaduživanja od 60 procenata BDP-a, a Italija i Belgija su već tada imale 120 odsto i svejedno su mogle da učestvuju. Drugi kriterijumi su naknadno utvrdjeni – ali takodje nisu poštovani. Pakt o stabilnosti koji je predvidio gornju granicu deficita od 3 procenta prekršen je 165 puta, od toga 112 puta na način koji je bio kažnjiv. Ali kazne nikada nije bilo. Takodje, ni zaoštreni fiskalni pakt iz 2012. godine, koji je zahtijevala Njemačka u zamjenu za spasilački fond ESM i koji predvidja smanjivanje stopa zaduženosti, prekršile su gotovo sve zemlje“, rekao je Zin za „Die presse“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *