Makedonija: Goriva za još samo sedam dana

Dodajte komentar

Makedonske kompanije danima upozoravaju da trpe milionske štete zbog zatvorene granice sa Grčkom.
Najveći snabdjevač naftom i derivatima u toj zemlji, Okta, saopštio je da ima rezerve za samo još sedam dana, prenose makedonski mediji.

Grčki poljoprivrednici već deveti dan blokiraju granični prelaz Evzoni na grčko-makedonskoj granici, i prete da će radikalizovati proteste koje su organizovali kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljenih poreskih i reformi penzijskog sistema.

Kompanija Okta je saopštila da se situacija svakodnevno komplikuje i da se dovodi u pitanje snabdijevanje mazutom najvećeg energetskog postrojenja u Makedoniji, REK “Bitola”, koji ima rezerve mazuta za samo dva dana.

Iz Okte tvrde da će, iako imaju rezerve nafte i derivata za sedam dana i što uz dozvolu regulatora mogu da iskoriste i zakonske rezerve za još pet dana, iskoristiti sve alternative koje su im na raspolaganju, i po cijenu velikih gubitaka, kako bi obezbedili dovoljne količine goriva na tržištu.

Kako navodi info, svi su u iščekivanju šta će proizaći sa sastanka grčkih poljoprivrednika i vlade u Atini, koji je zakazan za petak, i dodaje da bi loš ishod dodatno iskomplikovao snabdijevanje Makedonije naftom i derivatima i dostavljanje sirovina mnogim kompanijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *