Carlsberg zaključio 2016. godinu s dobiti

Dodajte komentar

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je u prošloj godini ponovo pozitivno poslovao, nakon gubitka u 2015., uz stagnaciju prodaje u ključnoj regiji istočne Evrope zbog slabijeg makroekojnomskog okruženja.

Kompanija je prema preliminarnom izvještaju zaključila 2016. godinu s neto dobiti od 4,49 milijardi danskih kruna (642,91 milijun dolara). Godinu ranije poslovali su s gubitkom od 2,93 milijarde kruna zbog otpisa u Rusiji i restrukturiranja.

Operativna dobit smanjena je u 2016. tri posto, na 8,25 milijardi kruna. Ako se izuzme uticaj prodaje imovine i valutnih tečajeva, porasla je pet posto.

Neto prihodi iznosili su u prošloj godini 62,6 milijardi kruna i uvećani su tri posto. Ako se izuzme uticaj akvizicija i valutnih kurseva, porasli su dva posto.

Obim prodaje smanjen je za dva posto, u prvom redu zbog promjene u veličini pakiranja. Prodaja piva kliznula na 116,9 miliona hektolitara, sa 120,3 miliona hektolitara u godini ranije.

U ključnoj regiji istočne Evrope organski je obim prodaje stagnirao zbog izazovnog makroekonomskog okruženja, uz “solidan” rast prihoda zahvaljujući ponajprije podignutim cijenama i značajnom uticaju valutnih kurseva. Djelimično su uticaj slabijeg okruženja ublažile i više temperature u Rusiji u trećem tromjesečju.

Rusija je glavno Carlsbergovo tržište u istočnoj Evropi a rusko je tržište smanjeno jedan do dva posto. Ostale dvije Carlsbergove regije uključuju zapadnu Evropu i Aziju.

U novoj 2017. godini očekuju rast operativne dobiti na nivou grupe ako se izuzmu uticaji valutnih kurseva i akvizicija odnosno prodaje imovine za četiri do šest posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *