Smartfoni će u budućnosti moći da detektuju rak kože

Dodajte komentar

Stručnjaci sa Stanforda su kreirali bazu podataka od 130 hiljada slika kožnih oboljenja i ‘trenirali’ posebno skrojeni algoritam da prepoznaje potencijalni rak kože. Još od prvog testa, rezultati su bili impresivno tačni.

Shvatili smo da je moguće izvesti, ne samo da stvar radi dobro, već u rangu dermatologa. Tada smo shvatili da nije riječ o simpatičnom projektu za studente, već prilika da napravimo nešto fenomenalno za cijelo čovječanstvo”, izjavio je Sebastian Thrun, profesor centra Stanford Artificial Intelligence Laboratory.

Istraživački rad objavljen u naučnom časopisu “Nature” 21. januara je prošao test više od 20 dermatologa, jer je uspješno prepoznavao lezije, koje predstavljaju najučestalije i najsmrtonosnije oblike raka.

Kod raka kože prvi i osnovni korak dijagnoze je vizualni pregled, kada dermatolozi pregledaju sumnjive lezije, a ako je rezultat sumnjiv, slijedi biopsija. Uvođenjem algoritma u računicu za prvi pregled ne samo da bi se mogli smanjiti troškovi, već i spasiti nebrojeno mnogo života zahvaljujući ranom otkrivanju.

Kao osnova za ovaj algoritam sa Stanforda poslužilo je Googleovo postojeće rješenje koje je trenirano da prepozna 1,28 milion slika iz hiljadu kategorija. Dodatna prednost korišćenja algoritma za dijagnostiku je i činjenica da se, za razliku od ljudi, može objektivno fino podešavati za osjetljivost.

Budućnost je vrlo bliska. Za dijganostiku koju izvode na Stanfordu potreban je računar, ali naučni tim već planira mobilnu aplikaciju, koja će korisnicima omogućiti dijagnostiku u svakom trenutku.

Izvor: Mojdoktor.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *