Programeri ispred NFL i NBA igrača po zaradi

Dodajte komentar

Poznato je da profesionalni sportisti u Sjedinjenim Američkim Državama koji nastupaju u velikim ligama kao što su NBA i NFL zarađuju desetine miliona dolara, kako od kluba tako i od sponzora. Istraživanje koje je sprovela kompanija Paysa jasno pokazuje da bi zarade većine sportista tokom karijere mogle da se izjednače ili da budu manje od zarada programera u kompanijama kao što su Facebook ili Google.

Pomenuta statistika se ipak ne odnosi na elitne profesionalne sportiste koji se takmiče u svjetski poznatim ligama, poput košarkaša Lebrona Džejmsa ili ragbiste Eli Meninga koji su samo prethodne godine dostigli zaradu od nevjerovatnih 77, odnosno 45 miliona dolara! Ipak, istraživanje Paysa-e obuhvatilo je njihove, manje poznatije kolege i zarade koje su ipak približnije zaposlenim stručnjanicam u velikim tehnološkim kompanijama.

Brojke jasno pokazuju da NFL igrači sa prosječnim trajanjem karijere u ovoj ligi od tri i po godine zarade i do 3 miliona dolara. Ukoliko govorimo o MLB ligi, prosjek karijere jednog igrača traje svega 5,6 godina uz potencijal zarade od 2,9 miliona dolara, dok se u košarkaškoj NBA ligi pojedini igrači zadržavaju 4,8 godina uz potencijalnu zaradu od čak 12 miliona dolara. Da li se isplati biti sportista ili programer?

Tastatura ipak prije lopte?

Odgovor na ovo pitanje pokazuje činjenica da inženjerske škole i fakulteti prihvataju čak 63% studenata, a da od toga 6 od 10 studenata diplomira na kraju studija, a ono što je i najbitnije jeste da 97 od 100 njih nađe zaposlenje. U prilog softverskim inženjerima idu i podaci koji ukazuju na to da njihova prosječna karijera traje 40 godina uz potencijal ukupne zarade od 5 miliona dolara, što je svakako više u odnosu na pojedine igrače iz MLB i NFL liga, ali uz duži rad, prenosi Netokracija.rs.

Ono što je daleko iznad ovog prosjeka jesu i profesionalne karijere u Facebooku i Googleu, te ove dvije kompanije zaposlednima tokom četiri decenije karijere mogu obezbijediti prosječnu zaradu od 13,3 miliona dolara, odnosno 10,6 miliona u Googleu koliko bi mogli da zarade zaposleni u tehnološkom odeljenju ove kompanije – što je opet daleko od elitnih i svjetski poznatih sportista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *