Blagi rast Wall Street-a uprkos padu akcija energetskog sektora

Dodajte komentar
Wall Street

Odgovor američkih proizvođača nafte iz uljanih škriljaca na smanjenje proizvodnje članica OPEC-a oborio je vrijednost ovog energenta na globalnom tržištu, nakon što se ponuda nafte na tržištu izbalansirala, a rast tražnje usporio.

Američki WTI skliznuo je juče 1,6% na 52,2 USD po barelu, dok je evropski reper Brent registrovao pad od 1,2% na 55,1 USD po barelu. Najpoznatiji američki indeksi akcija zabeležili su lagani oporavak – Dow Jones i Nasdaq porasli su po 0,2%, dostigavši rekordne vrijednosti od 20.090,3 i 5.674,2 poena, respektivno. Indeks S&P 500, pod pritiskom akcija iz energetskog sektora čija je vrijednost umanjena za više od 1%, neznatno je porastao na 2.293,1 poen.

Većina evropskih indeksa uspjela je da djelimično nadoknadi gubitke od prethodnog dana. DAX je uvećao vrijednost za 0,3% na 11.594,4 poena, dok je britanski FTSE porastao 0,2% na 7.186,2 poena. Francuski CAC je zatvorio trgovanje u crvenoj teritoriji drugi dan zaredom, a najveći negativan uticaj imao je BNP Paribas, koji je objavio lošije podatke o profitabilnosti u posljednjem kvartalu prethodne godine nego što je bilo očekivano. Ova hartija izgubila je 4,8% vrijednosti na jučerašnjem trgovanju, dok od početka nedjelje bilježi pad od 6,5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *