Sankcije koristile Rusiji – vrijednost domaće proizvodnje dostigla 4 mlrd dolara

Dodajte komentar

Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju, pre tri godine uticao je na rast domaće proizvodnje, pa tako vrijednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru supstitucije uzvoza iznosi gotovo 4 milijarde dolara.

Zvanična Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i drugih sirovina iz zapadnih zemalja 2014. godine, i to kao odgovor na sankcije, koje su EU i SAD uvele protiv Rusije, zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Obije strane su više puta mijenjale restriktivne mjere, iako su neki političari i ekonomisti tvrdili da su te restriktivne mere loše jednako i za Rusiju i za Evropu.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da je embargo nad uvozom prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja imao pozitivan efekat na ekonomiju Rusije i da bi te mjere trebale da se nastave što je duže moguće. On je objasnio da je zabrana takođe i u interesu potrošača, jer se proizvode kvalitetni domaći proizvodi i prodaju po nižim cijenama.

Premijer Rusije, Dimitrij Medvedev je izjavio da je neophodno razvijati domaću poljoprivredu i industriju, kako bi bile konkurentne sa Zapadom i dodao da su mnoge ruske kompanije osjetile pozitivne promjene nakon fokusiranja na domaću proizvodnju, tražeći da se te mjere zadrže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *