HETA će svoju misiju okončati prije roka

1 komentar

HETA, loša banka bivše Hypo Alpe Adria bank, mogla bi okončati svoju misiju prije roka, izvijestio je austrijski Der Standard.

Addiko bank, nasljednica Hypo mreže banaka na Balkanu, prije roka vratila je milijardu eura koji potiču iz finansijske linije, koja je upotrijebljena u sklopu prodaje mreže Hypo banaka na Balkanu, a prema sporazumu HETA-e sa Addiko bankom sklopljenom 23. decembra.

U toku prodaje bankarske mreže u jugoistočnoj Evropi od Heta Asset Ressolution Advent Internationalu i EBRD-u 2014. godine HETA je odobrila značajne garancije za austrijsku Addiko Bank kao dio složenih ugovornih odnosa sa Addiko, uključujući finansijsku liniju za banku sa krajnjim rokom otplate do 2022. godine.

U skladu sa sporazumom, Addiko je trebalo da otplati tu finansijsku liniju  do aprila 2017. u zamjenu za popust od manje od 1/4, čime će u suštini sve garancije i obeštećenja dati u 2014. godini kao dio složenog ugovornog odnosa između HETA i Addiko biti konačno i neopozivo riješeni, kako bi HETA bila u stanju da završi svoj mandat brže i fleksibilnije nego što je prvobitno predviđeno.

Ugovor je vraćanjem kreditne linije prije roka realizovan, a što će se osim na okončanje misije HETA-e pozitivno odraziti i na njenu zaradu.

Indikator

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe

    nema ovdje slozenog aranzmana, nego su novi investitori-vlasnici dozvolili za odredjenu cijenu da se sluze njihovim imenom (vjerujuci da nece ugroziti reputaciju), ali u strukturi odlucivanja nista nije promijenjeno, sto znaci da je austrijska drzava jos duboko okovana nelegalnostima iz ove banke…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *