Bloomberg: Situacija za Todorića sve teža, investitori nervozni

Dodajte komentar

Bloomberg je za svoje pretplatnike objavio tekst pod naslovom “Agrokor se suočava s nervozom investitora zbog problema s dugom“, iz kojeg je vidljivo koliko je situacija komplikovana za kompaniju Ivice Todorića.

U tekstu su neke informacije koje nisu bile poznate javnosti, prenosi Index.hr.

Prinos na Agrokorove obveznice čije je dospijeće 2019., i koji označava mjeru rizika, snažno je porastao na 23,4 posto, dok je prije 18. januara iznosio 10 posto. To se dogodilo nakon što je zbog nepovoljnih uslova kompanija odgodila sindicirani zajam. No osim što je vrijednost obveznica pala za četvrtinu, još je dramatičniji pad doživio tzv. PIK kredit, čija je vrijednost pala za čak tri četvrtine, navodi Bloomberg.

Taj PIK kredit (payment in kind) je finansijski instrument kojim se posuđuje novac na temelju imovine, i ne otplaćuje se u ratama nego cijela otplata dolazi na kraju dogovorenog razdoblja. Njime se takođe trguje i sada, a Bloomberg javlja, pozivajući se na insidere, da mu je vrijednost s 485 miliona eura pala na četvrtinu.

Iako Agrokor stalno u hrvatskim medijima ponavlja da uspješno podmiruje finansijske obaveze, strana investiciona javnost očigledno im sve manje vjeruje. U tekstu se citira analitičar Anthony Giret iz kompanije Spread Research koji svojim klijentima objašnjava kako Agrokor ima dodatne izazove zbog tzv. “cross acceleration provison” koju je ugovorio prilikom prošlogodišnjeg refinansiranja nekih kredita.

Po toj klauzuli on, naime, mora najmanje 90 dana prije dospijeća, refinansirati obveznice koje mu dospijevaju u maju 2019. i PIK kredit koji dospijeva u maju 2018. U protivnom mu odmah na naplatu dolaze i neki refinansirani krediti. Pojednostavljeno, ako tri mjeseca prije roka za isplatu obveznica i kredita ne isplati investitore, odmah mu se aktiviraju i dodatne obaveze koje su za sada uslovno odgođene.

U tekstu se podsjeća da je Agrokor uzeo PIK kredit za finansiranje kupovine Mercatora. “Agrokor je bila najuspješnija privatna kompanija u regiji, ali snažno zadužena. Kroz godine, uprkos naporima da se razdužuje, njihov je dug rastao. Čini se da im je tržište sada poručilo da je vrijeme za drastične mjere“, kazao je Okan Akin, analitičar u AllianceBernstein Holdingu.

Agrokor je izrastao iz porodičnog poduzeća u kompaniju sa 60.000 zaposlenih. Vlasnik Ivica Todorić, jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu, upravlja kompanijom uz pomoć svoje troje djece. Kao opciju finansiranja pustio je ideju o IPO-u bez da je napravio neki konkretan pomak u tom smjeru, piše Bloomberg. U tekstu se ističe i zavisnost od ruskog kapitala, s obzirom da je Todorić Sberbanku i VTB banci dužan ukupno 1,3 milijarde eura.

Fundamentalno još ne vidim problem s poslovanjem. Ako ne budu mogli refinansirati PIK i ako im na naplatu dođu druge obveznice, to će značiti da će promijeniti cijelu strukturu vlasničkog kapitala. Mislim da trenutno rade na različitim scenarijima”, zaključila je Tanvi Arora, analitičarka Lucrora.

Kako bi se domogao gotovine i zadržao kakvu-takvu kontrolu nad kompanijom Ivica Todorić ima dvije mogućnosti. Prva je da konačno pokrene javnu ponudu dionica (IPO), koja se već duže vrijeme odgađa. Spominjao se IPO trgovačkog biznisa Agrokora, odnosno kompanije koju bi činili Konzum i Mercator.

Takva kompanija koja dominira na glavnim ex-YU tržištima svakako bi bila zanimljiva ulagačima, a Todorić bi novac dobijen javnom ponudom mogao iskoristiti za smanjenje zaduženosti.

Druga mogućnost o kojoj se takođe neko vrijeme speluliše je prodaja neke od kompanija iz portfelja Agrokora. U toj kombinaciji najčešće se kao kandidati za prodaju spominju Jamnica, Tisak i Ledo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *