Turski prihodi od turizma pali za gotovo trćinu

Dodajte komentar

Turski prihodi od turizma pali su za gotovo 30 posto u 2016. pošto su turisti zaobilazili ovu zemlju nakon serije terorističkih napada i neuspjelog vojnog puča.

Prihodi od turizma su u 2016. godini opali za 29,7 procenata u odnosu na prethodnu godinu, na 22,1 milijardu dolara (19,7 milijardi eura), naveo je turski zavod za statistiku (TUIK) na svojoj internet stranici, prenosi agencija AFP.

Ovu zemlju je pogodio talas terorističkih napada za koje su okrivljeni islamski ekstremisti i kurdski militanti, a turiste je dodatno uplašio pokušaj svrgavanja sa vlasti predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana 15. jula prošle godine i kasniji obračuni sa učesnicima neuspjelog vojnog puča.

U Tursku je tokom cijele prošle godine došlo više od 31 milion posjetilaca u odnosu na gotovo 42 miliona 2015. godine, naveo je TUIK.

Ova statistika je obuhvatila i turske državljane koji žive u inostranstvu.

Turizam je ključni sektor turske ekonomije, koji čini oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a usporavanje u ovom sektoru je doprinijelo pogoršanju ukupnog privrednog rasta.

Privreda Turske je u trećem kvartalu prošle godine prvi put zabilježila pad na godišnjem nivou od 2009, smanjivši se za 1,8 procenata.

Turski zvaničnici se ipak nadaju boljim vremenima u 2017, pošto očekuju veću turističku posjetu sa ključnog ruskog tržišta posle sporazuma o normalizaciji odnosa dvije zemlje, koji su bili narušeni nakon obaranja ruskog vojnog aviona na sirijsko-tuskoj granici u novembru 2015.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *