Po cijeli dan ste u kancelariji? Evo kako da budete zdraviji na poslu

Dodajte komentar

Statistike pokazuju da zaposleni provedu više od 90 posto svog radnog vremena sjedeći, a da čak svaka treća osoba iskoristi manje od pola sata pauze u toku rada. Oboljenja nastalih na poslu je sve više stoga ukoliko ste cijeli dan u kancelariji morate voditi računa o tome kako da budete zdraviji na poslu.

Pijte više vode

Savjetuje se da pijete do osam čaša vode dnevno, oko dva litra. Ne dozvolite da budete toliko zauzeti na poslu da ne stignete da odete po čašu vode i da je time ne unosite dovoljno u organizam. Za svaki slučaj, napunite flašu s vodom i držite je na svom radnom stolu. Veoma je dobro i ukoliko pijete cijeđene sokove ili čaj. Nemojte piti kupovne sokove i gazirana pića kako biste nadoknadili tečnost u organizmu.

Smanjite unos kafeina

Većina ne može da zamisli jutro, a ni cijeli dan, bez unosa kafe. Ona ima mnogo pozitivnih dejstva ali preveliki unos kafe može imati brojne negativne posljedice. Neke od njih su insomnija, anksioznost, osjećaj nemira i tako dalje. Velika konzumacija kafe može izazvati brojne stomačne probleme kao što su gorušica, nadimanje i grčevi. Veoma se trudite da je ne pijete prije nego što doručkujete.

Idite na pauzu na vrijeme

Nemojte da vam se događa da preskačete pauzu. Čak i kada imate previše posla morate razbistriti um. Ne samo da ćete se odmoriti od poslovne tenzije već ćete posle pauze imati bolji fokus i bićete produktivniji. Pored toga, uticaj građe na vaše fizičko stanje je veoma bitan. Izađite napolje, prošetajte. Neka vaše tijelo procirkuliše, ubrzajte krvotok i ispravite kičmu. Neka vaše oči gledaju u daljinu umjesto u ekran.

Pravilno sjedite

Odaberite stolicu koja ima ojačanje za lumbalni dio kičme, koja ima rukohvate i možete da je namjestite na vidinu koja vam odgovara. Čak i ukoliko imate odličnu stolicu ponekad vaš sto treba da se namjesti. Postoji mnogo dodataka za sto i stolicu koje možete kupiti, a koji vam mogu pomoći da očuvate vašu kičmu, piše Let’s reach success.

Duboko udahnite

Učinite to nekoliko puta u toku dana. Udahnite veoma duboko, ispunite stomak i pluća. Pomislite nešto lijepo i osjetite kako obnavljate energiju. Vašem tijelu treba kiseonik, osjetićete se relaksirano i smanjićete stres. Ukoliko ne stižete da meditirate ili uradite jogu, udišite na ovaj način minimum četiri do pet puta u toku radnog vremena. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *