Kineske investicije u Evropu i Sjevernu Ameriku milijarde dolara

Dodajte komentar
Direktna kineska ulaganja u razvijena ekonomije Sjeverne Amerike i Evrope više su se nego udvostručila u 2016., dostigavši rekordne 94,2 milijarde dolara, pokazuju podaci konsultantske kuće Baker McKenzie, no u ovoj su godini izgledi za nastavak tog trenda neizvjesni.

Pooštravanje kontrole kapitala kako u Kini, tako i u nekoliko drugih zemalja izglede za ovu godinu čini znatno neizvjesnijim, upozoravaju analitičari.

Direktna kineska strana ulaganja porasla su lani za 130 posto u odnosu prethodni rekord od 41 milijarde dolara, postavljen u 2015. Od ukupnog iznosa, 97 posto je otpalo na akvizicije, stoji u izvještaju kuće Baker McKnezie.

Kineski investitori su po prvi put nakon 2013. uložili više novca u Sjevernu Ameriku, odnosno 48 milijardi dolara, što je porast od 189 posto, nego u Evropu, u koju je uloženo 46 milijardi dolara, što je rast od 90 posto. Pritom 94 posto investicija u Sjevernu Ameriku otpada na SAD, prikazuje izvještaj.

Međutim, izgledi su neizvjesni, a već u 2016. je otkazano 30 poslova, od čega 20 u Evropi i 10 u SAD-u, vrijednih ogromnih 74 milijarde dolara“, piše Baker McKenzie.

Izvršni direktor konzultanske kuće China Market Research Group Shaun Rein kaže kako očekuje da inostrane investicije Kine u SAD oštro padnu u prvih tri do šest mjeseci 2017.

Prvo, kontrola kapitala je vrlo ozbiljna. Upravo sada, kineske kompanije su neodlučne po pitanju prekograničnih akvizicija jer su zabrinuti kako neće dobiti odobrenje za konverziju u stranu valutu. Takva situacija bi se generalno trebala popraviti kako strah od valutnog sloma jenjava“, smatra Rein.

Dodaje kako se strahovi da će američki predsjednik Donald Trump uvesti trgovinske politike koje su usmjerene protiv Kine takođe mogu odraziti na investicije.

Kineske kompanije i turisti su zabrinuti kako više neće biti dobrodošli u SAD. To bi generalno moglo povećati investicije na druga tržišta poput Evrope i Australije“, kaže Rein.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *