Da li će Crna Gora dobiti Poresku policiju?

Dodajte komentar
Poreska uprava

Vođeni informacijom iz susjedne Srbije čija je Poreska policija tokom 2015. godine otkrila više od 13 milijardi dinara utajenog poreza što je 50 odsto više nego tokom 2014. godine, kao i da je otkrila preko 200 fantomskih preduzeća koja su pomagala regularnim firmama da izbjegnu plaćanje poreza, Demokrate su preporučile našem Ministarstvu finansija da razmisli da uradi isto i formira Poresku policiju Crne Gore.

Zato je CdM pitao Ministarstvo finansija jesu li nešto radili tim povodom, ukoliko jesu – dokle su stigli; ukoliko nijesu – da li će razmotriti ovaj prijedlog.

U odgovorima nam je objašnjeno da Zakon o poreskoj administraciji ostavlja prostor za formiranje Poreske policije.

Formiranje neke posebne organizacione jedinice koja bi bila posebno zadužena za takve poslove u okviru Poreske uprave je moguće, ali takva služba ne bi mogla imati klasična policijska ovlašćenja kao što su zadržavanje, privođenje, ograničavanje kretanja, upotreba oružja i sredstava prinude i druga slična ovlašćenja. U suštini bi takva jedinica radila poslove koje i sada obavlja Poreska uprava, te se eventualno može razmisliti o izdvajanju tih poslova u okviru jedne takve službe. Dakle, samo je pitanje efikasnosti obavljanja posla, a u suštini se ne bi proširile nadležnosti Poreske uprave u otkrivanju krivičnih djela“, navodi se u odgovorima Ministarstva finansija.

Osim toga, dodaju da službenici Poreske uprave imaju i obavezu da podnose krivične prijave kada, otkriju da postoji osnovana sumnja za krivično djelo shodno Zakonu o poreskoj administraciji. To, kako kažu, ukazuje da određene informacije i podatke mogu samostalno pripremati i prije nego što će dobiti nalog od državnog tužioca.

Imajući u vidu krivične i poreske propise može se zaključiti da Poreska uprava ima značajna ovlašćenja u otkrivaju krivičnih djela, s tim što se ti poslovi isključivo vrše po nalogu i u okviru ovlašćenja koje daje državni tužilac. U vezi sa navedenim, osnovni zadatak Poreske uprave je vršenje inspekcijskog nadzora po zahtjevu tužioca, kao i prikupljanje, podataka, informacija i obavještenja u vezi sa konkretnim postupkom“, poručuju iz Ministarstva finansija.

Za Zdenku Popović iz Demokrata, kao inicijatorku ideje o Poreskoj policiji, ovakvo stanovište znači da Ministarstvo nema namjeru da se, kako navode, iskreno uhvati u koštac sa nagomilanim poreskim dugom koji je krajem prošle godine iznosio preko 570 miliona eura.

Zašto Ministarstvo finansija ne želi Poresku policiju u okviru Poreske uprave jasno je kada se samo pogleda lista najvećih poreskih dužnika.Tranzicionim dobitnicima i miljenicima vladajuće koalicije je dozvoljeno sve, njima se ne smiju pisati krivične prijave zbog utaje poreza, sive ekonomije i pranja novca. Dakle, nijesam ohrabrena porukom koju šalje Ministarstvo finansija. Naprotiv. Mislim da će se problemi iz oblasti privrednog poslovanja samo gomilati jer ‘vrana vrani oči ne vadi’.

S druge strane, ona kaže da samo letimičan pogled na rezultate rada koje postizu poreske policije u zemljama regiona, natjerao bi naše Ministarstvo finansija da kadrovski osposobi Poresku upravu formiranjem poreske policije kao posebne jedinice koja bi zajedno sa policijom i tužilastvom radila na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti privrednog poslovanja.

Poreska policija je u Srbiji samo za godinu dana otkrila za 50 odsto više utajenog poreza nego godinu ranije, otkrila preko dvjesta fantomskih preduzeća koja su pomagala regularnim preduzećima da izbjegnu plaćanje poreza, podnijela veliki broj krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja koje se odnose na utaju poreza, mito i korupciju“, zaključuje ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *