Italija imala najviše štete od uvođenja eura

Dodajte komentar

Gotovo dvije decenije od uvođenja jedinstvene evropske valute eura, Italijani su kako ocjenjuje Blumberg, možda najveći ekonomski gubitnici među članicama eurozone.

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Italiji je u proteklih 18 godina pao za 0,4 odsto, prema računici “Blumberga” baziranoj na podacima statističke kancelarije Evropske unije do 2015. godine i procjenama za 2016. godinu.

Iako je italijanska ekonomija porasla za 6,2 odsto od 1998. godine, njena populacija je uvećana za 6,6 odsto u istom periodu, što ukazuje na pad BDP-a po glavi stanovnika, navodi njujorška agencija.

Poređenja sa drugim državama jasno pokazuju da je italijanska ekonomija u tom periodu ostvarila izuzetno nisku stopu rasta. Italiji će biti veoma teško da u godinama koje dolaze prevaziđe taj jaz sa drugim ekonomijama, koje su se već vratile na nivoe rasta iz perioda pre krize ili ga čak premašile“, izjavila je ekonomista Unikredit banke iz Milana, Loredana Federiko.

Na primjer u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, BDP po glavi stanovnika je od 1998. godine porastao za 26,1 odsto, zbog čega su, kako ocjenjuje “Blumberg”, građani Njemačke pobjednici među svim ostalim ekonomijama u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *