Vlada planira da u paketu privatizuje Luku Bar i Montekargo

Dodajte komentar
Luka Bar

“Pregovori sa poljskim OT Logistikom koji je jedini dostavio ponudu za kupovinu Luke Bar i Montekargo trebalo bi da počnu 13. ili 14. februara. Prvo ćemo početi pregovore o Luci a onda nastaviti o Montekargu”, kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Tenderska komisija je juče na sjednici konstatovala da je ponuda poljskog OT Logistika za kupoviu akcija u Montekargu formalno pravno ispravna. Formirali smo radnu grupu koja će pregovarati sa predstavnicima poljske kompanije”, rekao je Vujović i naglasio da su kroz dodatne informacije, koje su protekle sedmice tražili od investitora, a dobili ih ove, razjasnili sve nejasnoće. “Ohrabreni smo pojašnjenjem oko investicija, jer smo prilikom otvaranja ponude konstatovali i saopštili da su planirane na 2,45 miliona za dvije godine, a oni su pojasnili da je veća – za tri godine 3,5 miliona, a svake naredne godine po 900.000 eura do 2025.”,  naveo je Vujović i istakao da u to nije uračunato sedam miliona za lokomotive koje se kupuju na lizing…

To međutim ne znači da smo prezadovoljni sa svim elementima ponude nego da ćemo razgovarati o svemu, počev od cijene. Nadamo se da će to biti šansa da se eventualno dođe do zaključenja ugovora, kazao je Vujović.

Pojasnio je da je za Vladu značajno da imamo jednog ponuđača, odnosno investitora i za Luku i za Montekargo.

U paketu ćemo gledati ove dvije kompanije kao projekat koji je od značaja za Crnu Goru. Vidjećemo kako će ići pregovori sa Lukom Bar pa ćemo na osnovu toga nastaviti i za Montekargo.Vidjećemo i da li to može tako ići paralelno, ali je za nas bitno da imamo zaokružen projekat”, objasnio je predsjednik komisije dodajući da za crnogorsku stranu ne bi bilo prihvatljivo da transakcija bude zaključena za jednu, a ne i za drugu kompaniju.

To je za sada naša intencija – da riješimo oba pitanja zajedno, ali vidjećemo kako će ići pregovori”, kaže Vujović. Poljaci su za 30 odsto akcija Luke Bar u ponudi predatoj 22. decembra 2016. predvidjeli 7,1 milion eura, trogodišnji investicioni program, vrijedan 17,1 milion, a biznis planom je predviđeno povećanje obima pretovara u prvoj godini 70 odsto, a nakon tri godine tri puta, uz pozicioniranje Luke na novim međunarodnim tržištima, posebno centralnoevropskom i sjeverno-južnog i koridora Bliski-Daleki istok. Poljska kompanija je ponudila da u naredne tri godine zadrži postojećih 412 radnika. OT Logistika je na tender koji je istekao 16. januara ponudio 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija kompanije Montekargo.

Biznis planom je predviđeno značajno jačanje pozicije kompanije u sektoru međunarodnog prevoza i logistike kroz postizanje liderske pozicije na koridoru Baltik – Jadran povećanjem tržišnog učešća do 50 odsto na tržištu pretovara poljoprivrednih tereta u pomorskim lukama kao i dupliranjem prevoza tereta Montekarga.

Ponuđač je takođe, kako je ranije saopšteno iz Tenderske komisije, preuzeo obavezu poštovanja opšteg, granskog i kolektivnog ugovora u periodu od najmanje tri godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *